При хакерската атака срещу Бундестага апрез 2015 година, когато неизвестни лица успяха да копират имейлите на част от депутатите, е била копирана и открадната цялата кореспонденция на офиса на канцлерката Ангела Меркел от 2012 до 2015 година. Това съобщава в новия си брой списание „Шпигел“, позовавайки се на Федералната криминална служба.

Специалисти са успели да възстановят частично откраднатото, както и да проследят откъде идва атаката. Преди седмица бе обявен за издирване и нейният автор – руския хакер Димитрий Бадин. 29-годишният руснак е издирван и от САЩ за кражбата на имейли на Демократическата партия, включително и на Хилъри Клинтън. Бадин е действал по поръчка на руското разузнаване, съобщават немските медии WDR, NDR и „Зюддойче цайтунг“.

Откраднатата поща на Меркел е била съхранявана на компютри на сътрудниците й в Бундестага, а не е от канцлерството, уточняват от кабинета й. В писмата е ставало дума за срещи и подготовка на предизборната кампания.

Хакерската атака срещу Бундестага стана през април 2015 година. Тогава депутатите получили поща уж от ООН, озаглавена „Конфликтът между Русия и Украйна“. Кликвайки върху нея, са задействали софтуер, който е копирал данните им на външен носител. Хакерите имали достъп до компютрите им дни наред, докато службите за сигурност не засекли нападението.