ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Както бе дал заявка, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново събра партийния актив, за да коментират хода на преговорите за съставяне на правителство. До момента преговорите зациклиха, тъй като Патриотичният фронт (ПФ) отказва да подпише коалиционно споразумение и да излъчи лидерите си за министри.

Реформаторският блок (РБ) пък, е готов на коалиция, но част от неговите лидери също декларираха, че не искат да са част от изпълнителната власт и ще останат в парламента.

Ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов окачестви това като опит да се избяга от политическа отговорност, призова Фронта и Блока да участват в изпълнителната власт и заплаши, че ако по този начин не бъде гарантирано стабилно мнозинство, ни чакат "нови избори наесен".

Днешната среща с актива бе обявена като такава от частен характер и нито Борисов, нито някой от хората му пожела да я коментира официално. Клуб Z обаче научи, че вътре в залата били обсъдени всички възможни варианти, като по-голямата част от "герберите" били на мнение, че партията трябва да състави правителство на всяка цена и ако трябва, кабинет на малцинството, подкрепен с коалиционно споразумение с РБ и подкрепяно от ПФ.

Всички бяха категорични, че е твърде рано да се говори и преговорите трябва да продължат и следващата седмица. Очаква се разговорите да продължат на ниво лидери на партии, за каквито разговори призоваха в неделя Борисов и председателят на БСП Михаил Миков след срещата си в парламента.

Макар и от БСП да заявиха твърдо, че остават в опозиция, оттам настояха ГЕРБ да състави правителство. В неделя се събра и ръководството на ПФ, като неофициално оттам коментираха пред Клуб Z, че остават на позицията си лидерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да не бъдат излъчвани за министри, а бъдещото правителство да се крепи на обща управленска програма, подкрепена с подписите на ГЕРБ, Блока и Фронта.

На днешната среща с актива Борисов призовал хората си да бъдат и малко по-сдържани в бъдещите си изказвания, докато не се състави правителство.