СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Джихадистите от терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД) притежават преносими зенитни ракети, които са българско, а вероятно и китайско производство. С тях те са в състояние да свалят самолети, включително пътнически.

Предупреждението е на германската служба за разузнаване БНД, разкри в. “Билд ам Зонтаг”, позовавайки се на депутат от парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.

Според източника БНД е изнесла данните на тайно заседание на комисията в Бундестага, проведено миналата седмица. На него се обсъждали действията на джихадистите в Северен Ирак, както и оръжията, с които разполагат.

Според разузнавателни данни ставало въпрос за преносими зенитни ракети от руски тип, произведени у нас, но вероятно и в Китай. Моделите били от 70-те години на ХХ век. С тях джихадистите се снабдили чрез набези срещу сирийски оръжейни складове.

В ръцете на ислямистите от ИД попаднало и модерно въоръжение, отговарящо на изискванията на съвременния свят и техника.

Що се отнася до преносимите зенитни ракети, те били изключително лесни за обслужване. С тях можели да си служат и неуките във военното дело. 

Това оръжие било крайно опасно за излитащи и кацащи самолети.

Известно е, че все още в Северен Ирак се приземяват машини на редица авиокомпании. Сред тях са Австрийските авиолинии и “Катар еъруейс”.