Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да се откаже да оглави бъдещето правителство. Той разсея и още едно подозрение, което често се отправя към него - да се кандидатира за президент не влиза в неговите планове. В краткото си слово при откриването на 43-тия парламент Борисов показа голяма доза отстъпчивост и желание да се сформира кабинет на всяка цена.

Има три варианта, за да се направи правителство и аз съм готов да поема цялата отговорност, обяви лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че избори през зимата не са възможност. "Въобще няма да коментирам кои партии са готови. Но може да стане така, че в средата на януари да не успеем да закараме бюлетините до секциите", даде пример Борисов. Според него не трябва и да "продължаваме да натоварваме президента с нашите работи".

Борисов посочи като най-възможни партньори поименно Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но даде да се разбере, че очаква и от другите партии някаква форма на сътрудничество - като изключи едниствено "Атака". Той няколко пъти потвтори, че е готов да поеме пълната отговорност.

"Готов съм да оглавя правителство с колегите от РБ и ПФ", каза лидерът на ГЕРБ. Кабинетът можел е да краткосрочен - до местните избори, когато да се проведат и парламентарните избори. Това обаче означавало нестабилно правителство, защото ималоѝ технологично време, в което да се сработят министри, новият екип.

Имало вариант и кабинетът да е по-дългосрочно, с по-дълъг хоризонт. "Аз гарантирам, че няма да е ГЕРБ причината да не се завърши 4-годишния мандат", каза Борисов. 

За дългосрочния трети вариант Борисов отсече: "За да отпаднат спекулациите, аз няма да се кандидатирам за президент на изборите за държавен глава". 

Той отново повтори тезата си, че смята, че е по-добре лидерите на политическите сили да участват в кабинета като гаранти, че то ще е по-стабилно. Но все пак уточни -не, не мога да поставя такова условие. 

Борисов "хвърли и още една бомба" - показа готовност да се откаже от премиерския пост. "Готов съм да приема и предложението на Реформаторския блок да не съм премиер", отсече той.