Допреди няколко месеца услугата AirBnB беше враг на множество общини в Европа. Та даже и на родните власти. Сега някои кметства из Стария континент празнуват срива в туристическата индустрия и конкретно ефекта на кризата с коронавируса, замразила пътуванията, върху популярната онлайн платформа за краткосрочно отдаване на имоти.  Надеждата - сривът да даде възможност на местните власти да възстановят контрол над жилищата под наем, разказва "Гардиън".

Според общинарите AirBnB може да е удобен за туристите, но вдига неимоверно наемите на жилища в градовете. Вследствие на затворените граници обаче популярността на платформата се сви драматично.

"Надяваме се една трета или дори половината от лицензираните туристически апартаменти да станат нормални апартаменти под наем в следващите три години", коментира Жанет Санц, зам.-кметица на Барселона.

На същото мнение е и Иън Бросат, зам.-кмет на Париж:

"Смятаме да се възползваме от възможността, за да си върнем контрола."

По негови думи AirBnB регистрациите във френската столица са се сринали - имало е едва 40 резервации в целия град в първите 3 седмици на април в сравнение със средно 1210 на месец през миналата година. AirBnB отрича тези данни.

В Испания пък според туристическия анализатор Transparent има 98% спад на резервациите от началото на мерките там на 14 март. Никой в страната не очаква бързо възстановяване и туристическият бранш като цяло отписа 2020 година. Само в Барселона има 9600 имота, регистрирани като туристически.

Общинарите очакват множество хазяи да се откажат от AirBnB, да намалят наемите си и така имотите им да станат по-достъпни за местните. Според властите това ще помогне сериозно на малките местни бизнеси, изтикани в покрайнините на града заради общия ръст на наемите.

В Барселона конкретно хиляди хазяи предлагат имотите си за къс период - до година, видно надявайки се през 2021 г. да започнат отново работа с AirBnB и други подобни услуги. Наем за този срок обаче е законен само за хора, които временно пребивават в града поради работа, отбеляза зам.-кметицата Санц, и тези практики ще бъдат преследвани.

"Това, което собствениците на туристически апартаменти искат сега, е стабилност, и могат да получат това от обикновени наемодатели. Естествено, ще изкарват по-малко, отколкото от туристи", отбелязва Санц.

Подобна е ситуацията и в Париж, и в Дъблин. Голяма част от апартаментите се отдават според общината с краткосрочни договори, които са незаконни. Други пък се наемат за проституция, което също е незаконно.

AirBnB не реагира на провокациите и твърди, че бизнесът на компанията е в добро състояние въпреки кризата и въпреки факта, че съкрати 25% от персонала си и затвори кол център в Испания с 800 работници.

“Днес имаме повече листинги на AirBnB, отколкото преди година. Вече виждаме окуржаващи знаци за увеличение на пътуването вътре в страните в някои пазари и броят на дългосрочни престои в AirBnB се е увеличил близо два пъти."

В Барселона стотици малки бизнеси ще бъдат закрити окончателно заради кризата. Общината обаче вижда това като начин да се отърси от неконтролираната вълна на масов туризъм.

"Имаме възможност да преосмислим града си. От години казваме, че искаме да върнем централната улица "Ла Рамбла" и плажовете на местните. Бизнесът ще трябва да се адаптира и да се съобразява с нуждите на тези, които живеят тук, а тези нужди не са сувенири и сангрия. Монокултура, фокусирана върху туристите, няма да работи", твърди зам.-кметицата Санц.