Единствената програма за безвъздмездно финансиране на микро- и малки предприятия, която трябваше да започне да приема молби от днес - няма да заработи в срок. Това стана ясно преди малко от отговорите на няколко отговорни фактора пред Клуб Z. 

Както по-рано през деня писахме - широко рекламираната от правителството програма цели да помогне на най-уязвимите фирми да преминат през икономическата криза, причинена от мерките срещу разпространението на коронавируса. Както вече е ясно - става дума за 173 млн. лв., които идват от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". Парите ще се разпределят по сравнително облекчена процедура, каквото беше и обещанието на властта. Кандидатстването пък трябва да става през портала на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България за 2020 година (ИСУН 2020).

Днес обаче читатели сигнализираха, че има проблем с кандидатстването - липсват формуляри, конкретната програма не може да бъде открита на сайта на ИСУН, дойдоха и няколко сигнала за сривове в сървърите на системите. 

Какво се оказа? Въпреки че датата за стартирането на програмата е обявена за днес - такава в системата на ИСУН все още на практика няма. Още в самото начало стана ясно, че финансирането по схемата идва от оперативна програма "Иновации и конкуретоспособност". И в момента на електронната страница на Програмата може да се види, че последното информативно съобщение гласи, че "УО на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" предвижда да обяви на 11 май 2020 година процедура за подбор на проекти "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". 

Скрийншот от страницата на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"

От така записаното изречение се разбира, че програмата ще стартира днес. Така са разбрали и близо 200 представители на малки и микропредприятия, които са залели с въпроси и имейли централата на ИСУН. Клуб Z също потърси отговори от институцията. Оттам обаче ни казаха, че вината не е в системата на ИСУН, а във факта, че от оперативна програма "Иновации и конкуретоспособност" просто все още не са обявили процедурата. Затова няма и никакви данни за нея на сайта на ИСУН. 

"Хората са притеснени, защото имаше новина от ОПИК, че ще стартира на 11 май програмата. Ние в момента отговаряме на над 200 мейла с въпроси какво се случва. Няма я процедурата още, защото не е обявена. Когато това стане, тя ще се появи на сайта на ИСУН", ни казаха оттам. 

Потърсихме и представители на управителите на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност"  в България. Оттам потвърдиха, че програмата не е обявена, но не можаха да ни обяснят откъде идва разминаването в обявлението, което сами са публикували, и реалността. Препратиха ни към експерт от Министерството на икономиката, а ние зададохме въпросите си и почакахме известно време да получим отговор. 

Малко по-късно обаче отговор на питанката дойде от сайта на самата Оперативна Програма. Оттам пуснаха едно витиевато съобщение, от което не се разбира на какво се дължи разминаването, нито защо хората не са уведомени предварително. Вместо това разбрахме, че ще утвърди програмата след "получаване на решение от Европейската комисия за съответствие на процедурата с правилата за държавни помощи."

Освен това: 

"Поради високия обществен интерес, преди утвърждаване на пакета с документи за кандидатстване и официалното обявяване на процедурата, заинтересованите страни могат да се запознаят предварително с изискванията по процедурата ТУК."

Така от всичко казано до момента ясно е само, че програмата не тръгна в срок, а логично обяснение за разминаването - няма. Има обаче вече образци на документите, които ще се подават. Към момента, в който дойде официалното съобщение от оперативната пограма, Клуб Z все още бе получил и отговор на зададените въпроси към експерта от Министерството на икономиката. 

В самия край на деня и няколко часа след като тази статия беше публикувана, отговор на нашите въпроси дойде. Според него ключовата дума в обявлението от 29 април е "предвижда". Тоест - индикативната дата за пускането на програмата е тази - 11 май, но не е било още тогава много ясно, че това ще стане. Обещанието е, че така нужната спасителна схема за бизнеса ще тръгне в максимално кратки срокове.