Още едно от ограниченията, въведени заради риска от разпространение на коронавируса и действало по време на извънредното положение, което приключва в сряда, бе отхлабено със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. С нея се разрешава практикуването на колективните спортове за аматьори на открито.

Става дума за спортуване без състезателен характер, само навън, като сред разрешените колективни спортове са футбол, баскетбол, волейбол и др. Участниците обаче не могат да бъдат повече от 10 души. Освен това ще са длъжни да спазват противоепидемични мерки. Не се уточнява кои се има предвид. Към днешна дата например задължителното носене на маски на открито е отменено. 

Няма да се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика, когато хора практикуват аматьорски спорт, става ясно от съобщението на Министерството на здравеопазването. 

Със същата заповед Ананиев прецизира и акта си от по-рано през деня, с който обяви, че могат да отворят врати музеи, галерии и кина, като в салоните ще могат да се запълнят максимум 30% от местата. Новото задължително изискване е да не се пускат климатичните системи и инсталации. 

Сценични прояви - концерти, представления и т.н. ще могат да се правят само на открити сцепи, като отново има задължение да се спазват мерките. 

По-рано стана ясно още, че професионалните футболисти могат да подновят тренировки от 15 май, след като всички играчи бъдат подложени на PCR тест за коронавирус. След това се очаква да се доиграе и първенството.