18:40 ч.: Правителството не пуска британците да почиват в чужбина това лято

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок

Малко вероятно е британците да могат да отидат на ваканция в чужбина това лято заради пандемията от новия коронавирус, каза днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.
На въпрос на телевизия Ай Ти Ви трябва ли хората да разбират, че обичайният летен сезон за почивка в чужбина отпада, той отвърна: "Мисля, че вероятно ще е така."
Британското правителство се опитва постепенно да възобнови дейността на различни отрасли на икономиката, но някаква форма на физическо дистанциране ще остане в сила известно време, отбелязва Ройтерс.
"Изводът от това е, че е слабо вероятно това лято да има възможност за голяма, разточителна ваканция в чужбина", британският здравен министър.
В неделя премиерът Борис Джонсън заяви, че правителство планира да въведе 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, за да избегне втори пик на зараза. Това разгневи авиокомпаниите, които планираха да възобновят полетите си през следващите месеци, отбелязва Ройтерс.


16:46 ч.: Пандемията може да дестабилизира Северна Африка и Близкия изток и да подгони нови маси мигранти към ЕС

Пандемията е намалила значително миграционния натиск върху Европа, но това може да бъде само затишие пред нова по-мощна вълна, пише днес Ройтерс.

Молбите за убежище в ЕС и опитите за незаконно влизане на територията му са намалели двойно през март спрямо февруари, съобщава агенцията.

Тя обаче цитира европейската служба за убежището ЕАSO, според която пандемията може да предизвика недостиг на храна в Близкия изток и в Северна Африка, да дестабилизират още тези райони и да позволят на групировката "Ислямска държава" да се активизира в тях.

Това от своя страна би било нова причина за масова миграция към Европа, пише Ройтерс. 


15:27 ч.: Говорителят на Кремъл има коронавирус

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, и съпругата му Татяна Навка са заразени с новия коронавирус. Това потвърди самият Песков, цитиран от ТАСС и РБК.

"Да, заболях, лекувам се", каза самият Песков в отговор на въпроса на ТАСС дали наистина има коронвирус. 

Говорителят, който е сред най-близките сътрудници на Путин, и Навка, която е бивша олимпийска и световна шампионка по фигурно пързаляне, се намират в болница, съобщи агенцията.

Досега с коронавируса в Русия се оказаха заразени министър-председателят Михаил Мишустин, трима министри и един зам.-министър от правителството.


11:11 ч.: Русия е втора в света по брой на заразените с новия коронавирус по данни на университета "Джонс Хопкинс"

През изминалото денонощие в Русия бяха открити още 10 899 заразени с коронавирус, като общият им брой от началото на епидемията стигна 232 200 души, съобщи днес оперативният щаб, цитиран от РБК.

Така според щаба Русия вече е заела второто място по броя на случаите на коронавирусна инфекция в света според данните на университета "Джон Хопкинс". Повече заразени са открити само в САЩ - 1,3 милиона души.

Според статистиката на Worldometer обаче Русия е все още трета след Испания, която има над 268 хиляди заразени.


11:08 ч.: Испания въведе двуседмична карантина от 15 май за всички хора, пристигащи от чужбина 

Испанското правителство въведе двуседмична карантина от 15 до 24 май за всички хора, пристигащи в страната, предаде Ройтерс.

Мярката има за цел да ограничи разпространението на новия коронавирус в Испания.

Пристигащите пътници ще трябва да се поставят под карантина и ще имат право да излизат навън само по няколко причини - пазаруване на храна, отиване в здравен център и при друга неотложна нужда.

Испания е една от най-сериозно засегнатите страни от пандемията от коронавируса. Броят на заразените в страната към днешна дата е над 227 000 души, а починалите са 26 744.


10:50 ч.: Индия възобновява движението на някои пътнически влакове 

Огромната мрежа за пътнически жп транспорт в Индия, която не функционира от края на март заради коронавируса, частично възобновява работа въпреки ускореното развитие на епидемията, предаде Франс прес.

Трийсет пътнически влака започват от днес да се движат между столицата Делхи и други големи градове, макар това да е незначителна част от обичайния трафик в страна с 1,3 милиарда жители.

За предпазване на пътниците са въведени задължителни мерки като носенето на маска, измерване на температурата, забрана за пътуване при наличие на симптоми.

Пуснатите в продажба вчера десетки хиляди билети за тези влакове бяха продадени за броени часове, отбелязват индийски вестници.

Железопътният превоз, който преди здравната криза обслужваше по 20 милиона души на ден, беше напълно спрян в края на март, когато правителството обяви национална карантина. Това обаче не засегна товарния транспорт.Единствените пътнически влакове бяха специалните конвои, с които властите върнаха по родните им места работниците мигранти, блокирани в големите градове.


6:24 ч.:  СЗО: Има 7-8 водещи кандидати за ваксина

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в понеделник, че има седем-осем водещи кандидати за ваксина за новия коронавирус и работата по тях е ускорена, предаде Асошиейтед прес. На видеобрифинг на Икономическия и социален съвет на ООН Гебрейесус каза, че преди два месеца се е смятало, че произвеждането на ваксина за новия коронавирус ще отнеме 12 до 18 месеца. По думите му усилието е ускорено с помощта на сумата от 7,4 милиарда евро, които бяха обещани преди седмица от лидерите на 40 държави, организации и банки за изследвания, лечение и тестове. Според него тази сума няма да бъде достатъчна и ще бъдат необходими още средства както за производството на ваксина, така и за произвеждането на достатъчно бройки за всички.

"Имаме добри кандидати сега", каза Гебрейесус. "Водещите са седем-осем, но имаме над 100 кандидати", посочи генералният директор на СЗО. "Фокусираме се върху няколко кандидати, които може да донесат по-добри резултати, и ускоряваме кандидатите с по-добър потенциал", допълни той, без да ги назовава.

Генералният директор на СЗО информира, че има и консорциум от над 400 учени, които участват в развитието на ваксина и диагностика. Гебрейесус подчерта, че новият коронавирус е "много заразен" и го нарече "убиец" заради над четирите милиона заразени по света и близо 275 000 смъртни случая.


6:00 ч.: Петима души загинаха при пожар в интензивното отделение на болница в Санкт Петербург

Петима души загинаха при пожар в интензивното отделение в болницата "Свети Георги" в Санкт Петербург, съобщи днес ТАСС, позовавайки се на спешните служби.

Гробище "Колпино" край Санкт Петербург. Снимка АП/БТА

"Петима пациенти, свързани с механична вентилация, загинаха при пожар", е казал пред агенцията източник от службите.

От средата на март болницата "Свети Георги" е една от първите в Санкт Петербург, която е изцяло превърната в болница за инфекциозни заболявания. Целият й медицински персонал се занимава с предоставянето на спешна медицинска помощ само на пациенти с остри респираторни вирусни инфекции и пневмония, причината за които е нова коронавирусна инфекция, отбелязва ТАСС.


2:41 ч.: Туитър ще предупреждава потребителите за публикации със спорна информация за COVID-19

Социалната мрежа туитър обяви в понеделник, че започва да предупреждава потребителите си за публикации, които съдържат спорна или подвеждаща информация за новия коронавирус, предадоха информационните агенции.

Снимка Архив Клуб Z

Публикациите, които съдържат спорна или подвеждаща информация, ще бъдат маркирани със специална отметка, която ще пренасочва потребителя към подготвена от туитър страница или друг достоверен външен източник, съдържащ информация, свързана с твърденията във въпросния туит. Ще бъдат добавяни предупреждения, които ще информират потребителите, че конкретен туит влиза в противоречие с насоките на здравните власти.

Туитър обяви, че ще разглежда всеки туит поотделно, преди да му бъде поставена специална отметка, като новата политика ще обхване и по-стари публикации.

По-рано тази година социалната мрежа предприе подобни мерки спрямо манипулираното съдържание в интернет.

Социалните мрежи са подложени на натиск да предприемат действия спрямо дезинформацията, касаеща пандемията, като например фалшиви лекарства и конспиративни теории за произхода на вируса.

Други технологични гиганти като фейсбук и ютюб също взеха мерки срещу фалшивите новини на техните страници, отбелязва ДПА.


1:14 ч.: Въпреки забраната "Тесла" поднови производството си

Американската корпорация "Тесла" възобнови днес работата в завода си за производство на електромобили във Фримонт, щата Калифорния, въпреки забраната на властите, наложена заради разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции, като се позоваха на собственика на "Тесла" Илон Мъск.

Илон Мъск. Снимка АП/БТА

"Тесла" възобновява днес производство въпреки разпорежданията на окръг Аламеда", написа Мъск в туитър. Той посочи, че самият той се намира в завода и призова властите да арестуват само него, ако се решат на подобна стъпка.

Заводът на Мъск във Фримонт преустанови дейност на 23 март съгласно разпореждане, касаещо шест окръга от залива на Сан Франциско, като целта беше да се спре разпространението на новия коронавирус. Асошиейтед прес съобщава, че днес паркингът на завода е бил почти пълен. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви, че той и здравните власти ще разговарят с представители на "Тесла", информира Ройтерс. Нюсъм каза, че заводът би следвало да възобнови работа през следващата седмица. В завода във Фримонт работят 10 000 души, отбелязва АП.


0:15 ч.: Над 80 000 са жертвите на COVID-19 в САЩ

Над 80 000 души са починали в САЩ след заразяване с новия коронавирус, съобщават информационните агенции, като се позовават на данни на университета "Джонс Хопкинс". Броят на заразените с новия коронавирус в САЩ е надхвърлил 1,34 милиона души, а смъртните случаи са 80 087, сочат данните на университета.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др