Българските евродепутати либерали са инициирали дебати в своята група „Обнови Европа” (ОЕ) за случая с Юрий Дмитриев - подсъдимия в Русия изследовател на престъпленията на сталинизма.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС и ОЕ. Запитването ни бе във връзка с работата му в Комисията по външна политика в Европарламента.

„Инициирахме дебати в нашата политическа група. Имаме обща позиция. Това ни помогна изключително много да разработим нашата стратегия за отношенията между ЕС и Русия. Но обща европейска или парламентарна позиция няма как да се реализира само с нашето добро желание, дори, бих казал, настойчивост. Моят призив към останалите колеги от двете основни политически сили е заедно с ОЕ да предприемат съответни действия”, каза Кючюк.

Той имаше предвид Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Юрий Дмитриев е председател на филиала на общество „Мемориал” в руската автономна република Карелия. Повече от 20 години той издирва и проучва престъпленията на сталинизма. От декември 2016 г. историкът е подсъдим по скалъпени обвинения в педофилия срещу доведената си дъщеря.

Неговият съратник Сергей Колтирин бе осъден за педофилия на 9 години трудова колония - също по скалъпени обвинения. През март т.г. той бе освооден предсрочно поради влошеното си здраве. Прокуратурата обаче обжалва решението и активистът почина зад решетките.

Попитахме Илхан Кючюк дали не смята, че вече е време за европейски „Закон Магнитски”.

„Този въпрос се поставя на дневен ред при всяко изслушване на върховния представител по външната политика Жозеп Борел. Някои от държавите обаче не са съгласни”, отговори българският депутат.

Това е едно от разделенията в ЕС. Според Кючюк то поставя много важния въпрос как се вземат решенията в Съвета. Ако те се вземат въз основа на правилото за единодушието, когато всяка една държава може да налага вето, ЕС трудно ще говори на един глас по външнополитическите приоритети.

Кючюк припомни случая отпреди няколко години, когато Унгария наложи вето по доклада на Брюксел за човешките права в Китай. И така ЕС не успя да излезе с обща позиция по този изключително важен въпрос.