Кучетата Ураган и Джордън от Сикрет сървис бяха обявени за герои, след като бяха ранени при осуетяване на опит за нахлуване в Белия дом, съобщи изданието "Макклачи Ди Си".

Те имали решителен принос в залавянето и обезвреждането на 23-годишния Доминик Адесаня. Инцидентът стана миналата седмица.

След неколкодневни грижи ветеринар разрешил двете кучета да се върнат на служба в Сикрет сървис. Това обяви Брайън Лиъри - говорител на службата за охрана на американския президент.

"5-годишният Джордън, порода белгийска овчарка малиноа, с кафяви очи, се разхожда отново край Белия дом", се казва в кратко съобщение на Сикрет сървис. Същото е обявено и за година по-възрастния Ураган.

Двете кучета получили леки наранявания. Те им били нанесени от самия Доминик Азесаня. Той ги ритал, докато те се опитали да го захапят на Северната ливада в Белия дом. Неканеният гост се озовал там, след като прескочил оградата.

Самият Адесаня е обвинен в нападение срещу полицейски служители. Кучетата от Сикрет сървис се водят служители на силите на реда.

Залавянето му бе добра новина за Сикрет сървис. Тази агенция напоследък бе сериозно критикувана, след като преди близо месец въоръжен с нож мъж прескочи оградата на Белия дом, притича през Северната поляна и се озова в самата сграда, преди да бъде заловен. Самият президент Барак Обама бе по това време в Кемп Дейвид.

Репортери обърнаха внимание, че Доминик Адесаня е прескочил две огради - съществуващата и допълнително поставената след септемврийския инцидент.

Сега редица американци смятат, че Ураган и Джордън трябва да бъдат наградени с президентски медал.

След като случаят се разчу, журналисти дори попитаха говорителя на белия дом Джош Ърнест защо не е довел двете кучета на редовния си брифинг.

От доста време насам Сикрет сървис използват кучетата от порода белгийска овчарка малиноа. Тези животни са доста бързи пращят от енергия. Службата за охрана на президента се снабди с такива пазачи за първи път през 1975 г., тъй като стана ясно, че никой не може като тях да надушва експлозиви.

Взетите на служба кучета преминават 20-седмична дресировка, преди да започнат работа. Те могат да са на служба не повече от осем часа седмично. Това правило не се нарушава никога.