Стандартна процедура, няма нарушение на европейското законодателство, няма квоти за български производители и ще отговорим на Брюксел, че не сме поставяли никакви ограничения.

С тези обобщения министърката на земеделието Десислава Танева отговори на Европейската комисия. Вчера оттам дойде съобщение, че България вероятно нарушава Договора за функциониране на Европейския съюз с въведените изисквания към търговските вериги да отделят определена търговска площ за хранителни продукти - българско производство. Според Брюксел изискванията са дискриминационни.

В писмото на ЕК се казва, че задълженията, вменени на търговските вериги, ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти. А това води до дискриминация на сходните вносни продукти. Ограничена е и свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки. 

България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на Комисията. Ако отговорът е незадоволителен, може процедурата да навлезе в следваща фаза по установяване на нарушение на европейските правила.

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът", отвърна днес Танева в интервю за БНТ.

Официалното писмо от Брюксел към тази сутрин не беше получено, но се очаква до края на деня. 

 „На което ние ще отговорим, че постановлението на Министерския съвет не съдържа каквито и да е било дискриминационни условия спрямо която и да е категория храни в обекта. Ние вярваме в това и ще защитаваме нашата теза в дух на конструктивност, на солидарност, такава, каквато всеки гражданин очаква в общността. Имаме и винаги сме имали много добра комуникация и използвам възможността да благодаря на всички европейски служби." 

По думите й България не е въвеждала ограничения, не е сложила процент за нито една стока. "Дали сме възможност да се предложи местните производители да предложат своята стока. Потребителят избира. 90% от площите могат да са за пармезан", обясни още министър Танева.

От казаното се разбра още, че се очаква да има промяна по отношение на млечните продукти, заради които самата Танева още през април, когато се приемаха  въпросните условия за доставка и предлагане на български стоки, бе обвинена в лобизъм. 

"Министър не може да бъде спокоен за нищо по време на целия си мандат. Аз вярвам, че работим както трябва в духа на философията на всички регулации", отвърна още Танева на въпрос дали е спокойна, че санкции от Брюксел няма да последват. 

Тя даде да се разбере още, че до писмото от Брюксел се стигнало заради оплакване, дошло от България. 

Министър Танева през цялото време защитаваше текста на Постановлението на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. Актът регламентира, че в обектите на търговските вериги (които имат магазини в повече от 3 административни области на страната) "задължително се обособяват места, в които се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца (...), пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители".

Изискванията са още "местата за продажба да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство". Указано е, че продуктите се купуват директно от регионалните производители.

Конкретни квоти и записани площи наистина няма в текста на постановлението. От него обаче става ясно, че има задължение на веригите да предлагат определени продукти, въпреки че министърката говори за възможност за достъп на производителите до веригите. Въпросното постановление е издадено на базата на законови текстове от т.нар. извънреден закон, който трябваше да действа по време на извънредното положение заради коронавируса. Срокът на действие на въпросния закон обаче бе удължен. И сега с акт на правителството до края на 2020 г. може да се "въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на Република България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини". 

Дали има вменени задължения на търговските вериги, или става въпрос за възможност е видно отново от текста на закона, на базата на който се издава постановлението. А той предвижда изрично глоби за търговските обекти, които не спазват правилата за предлагане на български стоки от регионални производители. А именно: на лице, което в търговски обект наруши изисквания, се налага имуществена санкция в размер от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение в същия обект - имуществена санкция в размер от 30 000 до 50 000 лв

Санкциите се налагат от Българската агенция по безопасност на храните или от директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните.