Бивш високопоставен американски здравен служител заяви пред Конгреса, че страната може да се изправи пред „най-мрачната си зима в съвременната история“ заради коронавируса, предаде Би Би Си.

Рик Брайт ръководеше правителствената агенция, която се опитва да разработи ваксина, но беше отстранен от поста си през миналия месец.

Рик Брайт свидетелства пред подкомисията по здравеопазването на Камарата на представителите. Снимка АП/БТА 

Брайт казва, че е бил отстранен от работата, след като е отказал да популяризира непроверено лечение с лекарства, обявени за "променящи играта" от президента Доналд Тръмп. Държавният глава пък твърди, че Брайт е "недоволен" служител. 

Бившият здравен служител каза пред подкомисията на Камарата на представителите по здравеопазването, че САЩ са дали много над 85 000 жертви поради "бездействие" на правителството в ранните етапи на епидемията. 

Според него той първи е повдигнал въпроса за недостиг на медицинско оборудване до "най-високите нива" на Министерството на здравеопазването през януари, но не получил отговор. 

По време на показанията си Брайт предупреди, че "прозорецът на възможностите" на САЩ да се справят с коронавируса “се затваря". 

"Ако сега не успеем да подобрим нашия отговор, основавайки се на науката, се опасявам, че пандемията ще се влоши и ще се удължи", каза той. 

"Без по-добро планиране [зимата на] 2020 г. може да бъде най-мрачната зима в съвременната история."