Емблематичната ул. "Съборна" в сърцето на София ще се превърне в пешеходна.

Проектът, разработен съвместно между "Спаси София" и общината предвижда два участъка от ул. "Съборна" - между площад "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I", да станат напълно пешеходни. В междинния участък се предвижда запазване на автомобилното преминаване, реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара, с което да се облекчи преминаването на многобройните пешеходци.

Така ще се осигури удобна връзка между другите две пешеходни зони в района - площад "Св. Неделя" и Градската градина пред народния театър.

Идейният проект на "Съборна".

Това обявиха на съвместна пресконференция главният архитект на столицата Здравко Здравков, независимият общински съветник Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев и кметът на район "Сердика", Трайчо Трайков. Бонев и арх. Здравков обявиха, че вече са внесли и общ доклад за целта в Столичния общински съвет, съобщиха от гражданската организация.

По думите на Бонев "Съборна" е заложена като пешеходна улица в редица стратегически документи на общината, приети от общинския съвет.

По време на пресконференцията бяха показани и визуализации на бъдещия изглед на улицата. Участниците обясниха, че са взети предвид и нуждите на бизнеса и живущите, и именно затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили. 

От "Спаси София" казват, че от три години работят за тази мярка, която беше предложена през 2017 г. от екипа на датския архитект Ян Геел.

По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека. 

На пресконференцията бяха показани редица примери от европейски градове, които в момента разширяват пешеходните си зони като ефективна мярка за осигуряване на достатъчно пространство за хората в условията на епидемия и повишен риск от COVID-19.