Китай съобщи за епидемията в Ухан още в края на декември, твърденията за опити на Пекин да скрие информация за пандемията са най-малкото некоректни, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Още в края на декември всички узнаха от нашите китайски колеги какво става там, когато те наистина се убедиха, че това наистина е епидемия. През януари за това вече говориха специалисти, в това число и такива под егидата на СЗО. В началото на февруари експерти на СЗО посетиха Ухан, сред тях, впрочем, имаше и руски специалист. Така че да се говори, че китайците са криели от СЗО, или че СЗО не е знаела какво става, или пък че е знаела, но е криела някаква информация, според нас е най-малкото некоректно", заяви той в интервю за медийния холдинг РБК.

"Никой, разбира се, не е очаквал такова развитие на събитията, такъв мащаб на пандемията. Но това е безпрецедентна ситуация, трябваше да се действа, когато опитът от предишни пандемии се оказа недостатъчен. Тази пандемия е много по-сериозна. И аз смятам, че специалистите от СЗО не трябва да бъдат обвинявани голословно, а е нужно всячески да бъдат подкрепяни и поощрявани", заяви вчера Лавров.

Той отбеляза, че мнозинството от служителите в секретариата на СЗО са представители на онези страни, които сега остро критикуват организацията и "настояват едва ли не СЗО да бъде закрита или коренно реформирана". При това повечето западни страни имат в секретариата на СЗО специалисти, които като брой съществено превишават средната квота, която се полага на тези западни страни: от примерно 2100 специалисти, една трета са от западните страни. По около 60 души имат Италия, Канада, Австралия. Китай има по-малко - 40, а Русия - само 20, обърна внимание Лавров.

"Съгласете се, че ако Китай или още някоя друга незападна страна е имала злонамерен план да използва СЗО за прокарване на някакви свои користни, скрити интереси, то как може това да направи една група от 40 души, когато срещу нея има 700 специалисти от западните страни, обединени от съюзнически задължения в рамките на НАТО или на Европейския съюз?", запита риторично той.

"Затова аз сега бил поставил ударение на това, че трябва да се помогне на експертите, на професионалистите, да се създаде противоотрова (на коронавируса), а не да се правят опити да се извличат някакви геополитически, електорални или други предимства", заключи руският външен министър.

Москва отхвърля германски обвинения в хакерски атаки

Лавров отхвърли и германски обвинения, че Русия е извършила хакерски атаки срещу германския канцлер Ангела Меркел през 2015 г.

"Минали са пет години, но не бе представен нито един конкретен факт", каза той.

Меркел заяви вчера, че разполага с доказателства за скандални опити за руски хакерски атаки през 2015 г. срещу нея и срещу германския парламент. По думите й зад опитите за хакерска атака срещу Бундестага стои руското военно разузнаване (ГРУ). Меркел осъди стратегията за дезинформация на Москва и предупреди, че Германия си запазва правото на ответни действия.

Тя припомни и убийството миналата година на грузински гражданин от чеченски произход в Берлин, за което германското правосъдие изрази съмнения, че е извършено с участието на руските спецслужби. Случаят провокира дипломатическа криза между Германия и Русия: двама служители на руското посолство, които германското правителство обвини, че не са сътрудничили на разследването, бяха експулсирани от Германия на 4 декември миналата година.

Руският външен министър поиска Чехия да възстанови паметника на маршал Конев в Прага

Паметникът на съветския маршал Иван Конев, който през април бе свален от пиедестал в Чехия с решение на местните власти в шести район на Прага, трябва да бъде възстановен съгласно задълженията на чешката страна по съвместния договор за приятелски отношения, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

В интервюто си за руския медиен холдинг РБК той отбеляза, че според договора Чехия е длъжна да гарантира запазването и достъпа до воинските гробове и паметници.

"В случая с паметника на маршал Конев, разбира се, това задължение на Чехия бе най-грубо нарушено, - каза руският външен министър.

Лавров съобщи, че чешкото външно министерство е изразило готовност за консултации с Русия по уреждането на спорните въпроси в двустранните отношения, включително и за запазването на историческите и военните паметници. На тези консултации ще бъде направен преглед как се изпълнява договорът за приятелски отношения и сътрудничество между двете страни от 1993 г.

"Смятам, че нашите чешки колеги на предстоящите консултации ще трябва да дадат много сериозни обяснения. И да ни кажат как смятат да коригират тази ситуация, защото задължението си остава и паметникът трябва да бъде възстановен."

Лавров каза, че смята за детинско обяснението на ситуацията от чешка страна, че паметникът е собственост на район Прага-6 и че чешкото външно министерство не е собственик на мемориала. Според него задължението за запазването на този паметник лежи на плещите на чешката държава.

"Още повече, че до последно време ние знаехме - и чешката страна потвърждаваше това пред нас, че паметникът е вписан в регистрите на чешкото министерство на отбраната", подчерта той.

БТА