Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, които понастоящем са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради коронавируса. 

Това заявява председателят на най-големия политически блок в съюза в интервю за "Велт ам зонтаг", публикувано днес и цитирано от Ройтерс и БТА.

По думите на видния германски консерватор Манфред Вебер, лидер на групата на десноцентристката Европейска народна партия в европарламента, сега сме свидетели как китайски компании, отчасти финансирани от държавата, засилват опитите си "да придобият евтино европейски фирми или такива, които изпитват икономически трудности заради кризата с коронавируса".

По тази причина ЕС трябва да реагира по координиран начин и да сложи край на "китайския шопинг тур", като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи коронавирусната криза. 

"Трябва да се защитим", подчерта Вебер. Той допълни, че Китай е "стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести Съединените щати като водеща сила".