„Smart City Sensor“ - така се нарича компанията (стартъп), която пуска на пазара нововъведението и то предстои да бъде инсталирано още през юни, за да може да гарантира сигурното начало на курортния сезон.

Основното му предназначение – да брои посетителите, за да осигури достъпа на хора до плажовете, без да се стига до струпвания. Но може да се използва и не само край морето – например по панаири, пазари или паркове. Отчитането се извършва в реално време, което позволява организацията в контролираните райони да се извършва бързо. И продуктът вече е закупен от редица общини в Португалия.

Както обясняват от „Smart City Sensor“, светофарът няма нужда от специално разрешение, тъй като технологията се базира на радар. Той регистрира данните чрез ехолокализация – както е при китовете и делфините, системата приема сигнала, отчита информацията и я предава на съответните власти, в случая на общини или органи по сигурността.

Все пак как точно действа? Засича влизанията и излизанията в кръг с диаметър 14 метра и така предоставя в реално време статистика за броя на намиращите се в района хора. Предстои разработването и на система, която ще бъде достъпна в интернет и от нея всеки, преди да излезе от къщи, би могъл да разбере за кой плаж кой сигнал на светофара е актуален.

Както може да се предположи – при зелено плажът е напълно достъпен, жълтото предупреждава, че районът е запълнен до 80 процента от капацитета си, а червеното забранява навлизането.

Наред със светофара, в Португалия съществува и възможността за изтегляне на приложение, съдържащо максимално актуална информация за плажовете и качеството на водата. Функциите на това приложение предстои да бъдат разширени и с данни за количеството хора на съответния бряг и отново се използва принципът на светофара: зеленото свидетелства за слаба посещаемост, жълтото за висока, червеното за пълна.