В Украйна ще бъде създадена трипартийна или петпартийна прозападна коалиция.

Това съобщи специално за Клуб Z съветник на Юрий Луценко - лидера на партия Блок на Петро Порошенко (БПП), която взе второ място на предсрочните парламентарни избори на 26 октомври.

Най-вероятният вариант е коалиция от три партии, уточни съветникът. Това са спечелилата най-много гласове Народна партия на премиера Арсений Яценюк, БПП и Обединение "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий.

Преговорите за ново правителство вече са започнали. Те вървят под ръководството на президента Петро Порошенко.

Все още не са обсъждани конкретни имена за премиер. От БПП са готови Арсений Яценюк да запази поста си. Фактът, че оглавяваният от него Народен фронт взе най-много гласове, не е единствената причина. Още повече, преднината на партията пред БПП е едва 0,2 на сто. Яценюк се ползва с голямо уважение и е доказал способностите си като министър-председател - пост, който зае през февруари след падането на проруския му предшественик Микола Азаров.

БПП още няма своя кандидатура за премиер. Така съветникът отговори на въпрос на Клуб Z дали лидерът на партията може да бъде номиниран за министър-председател.

Другият вариант е създаването на широка коалиция от пет партии, добави съратникът на Луценко. В нея ще влизат Народният фронт, БПП, Обединение "Самопомощ", "Отечество" на експремиерката Юлия Тимошенко и Радикалната партия на популиста Олег Ляшко.

При всички случаи в бъдещото управление няма да влиза проруският Опозиционен блок на Юрий Бойко.

Новото правителство трябва да бъде формирано възможно най-бързо и да започне работа. Така смятат и в Украйна, и в ЕС. За това настоява и държавният глава.

При преброяване на 90 на сто от бюлетините смятаната от Русия за фашистка партия "Свобода" продължава да остава извън новата Върховна Рада.