Всички 194 страни членки на Световната здравна организация (СЗО), включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Резолюцията беше внесена от ЕС от името на над 100 държави, сред които Австралия, Китай и Япония.

В приетия с консенсус текст се предвижда възможно най-скоро да започне "процес на безпристрастна, независима и пълна оценка", на координираните от СЗО международни действия за борба с пандемията с цел "да се подобри световният капацитет за превенция, готовност и реакция на пандемии".

Чрез извършването на оценка на реакцията на СЗО на пандемията ще се даде отговор на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че СЗО се е превърнала в организация, контролирана от Китай. Тръмп преустанови американското финансиране на организация и заплаши, че САЩ може да я напуснат.

Резолюцията предвижда да има "научни мисии и сътрудничество на място" при подготовката на оценката. Китай заяви, че е отворен за независимо разследване, но не и преди края на пандемията.

На откриването вчера на двудневната годишна сесия на СЗО китайският президент Си Цзинпин увери, че евентуалната китайска ваксина ще може да бъде използвана за благото на целия свят, както предвижда приетата от СЗО резолюция. Позицията на Си бе споделена от френския президент Еманюел Макрон, според когото "всеки трябва да има достъп" до бъдеща ваксина.

Световната здравна организация ще продължи да ръководи световната борба срещу пандемията от коронавируса, която застрашава да унищожи международното сътрудничество, заяви днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на "многото страни членки, които изразиха подкрепата си и солидарността си" по време на двудневната годишна сесия на СЗО.

Тедрос Аданом Гебрейесус приветства резолюцията, предложена от Европейския съюз и приета с консенсус от 194-те страни-членки на СЗО, която призовава за независима оценка на международния отговор на пандемията. "Ще продължим да с нашето стратегическо лидерство при координирането на глобалния отговор" на пандемията, заяви той.

Съединените щати подкрепиха предложената от Европейския съюз резолюция на СЗО за пандемията от коронавируса, но се разграничиха от казаното в нея във връзка с интелектуалната собственост върху лекарства и ваксини и във връзка с абортите, предаде Ройтерс.

Американската мисия в ООН в Женева заяви, че даването на оценка на действията на организацията по време на пандемията ще гарантира "пълното и прозрачно разбиране на това кой е източникът на вируса, хронологията на събитията. . . и процеса по взимане на решения за отговора на СЗО".

В изявлението на американската мисия се казва обаче, че тя се разграничава от позоваването в резолюцията на правото на интелектуална собственост съгласно т.нар. споразумение ТРИПС (Споразумение за търговските аспекти на интелектуалната собственост), в което се допуска задължителното даване на лиценз за лекарства и ваксини по време на извънредна ситуация в здравеопазването.

Подобен език "може да изпрати неправилно послание до изобретателите, които са от ключово значение за решенията, от които се нуждае целият свят", изтъкват американските представители.

Правителството на президента Доналд Тръмп "вярва в юридическата защита на неродените" и не може да приеме идеята за международно признато право на аборт, се казва още в изявлението.