Враждуващите страни в конфликта в Сирия се съгласиха да се съберат отново в Женева, за да преговарят по въпроса за конституцията, съобщи днес специалният пратеник на ООН за страната Гайр Педешен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите му това може да се окаже платформата за преодоляването на "дълбоко вкорененото недоверие".

След девет години на конфликт в Сирия Педешен определи "сравнително спокойната" обстановка в последния бунтовнически анклав Идлиб като възможност да се изгради доверие. Той призова САЩ и Русия, които подкрепят враждуващите лагери, да започнат преговори и да подкрепят мирния процес.

"Те се съгласиха веднага щом свърши пандемията, да се върнат в Женева. Споразумяха се и за дневния ред на следващата среща", каза Педешен пред репортери и имаше предвид сирийското правителство и опозицията.

Той не посочи конкретна дата кога ще заседава конституционната комисия, която през миналата година изпитваше трудности да работи. Педешен добави, че организирането на виртуално заседание е невъзможно като вариант.

"Нужна ни е отправна точка", каза той. "Конституционната комисия може да изиграе ролята точно на такава платформа, от която да започне да се гради доверието", добави специалният пратеник.

Педешен е четвъртият специален пратеник на ООН, който се опитва да посредничи за мир в Сирия, където бунтовниците, воюващи срещу президента Башар Асад, се държат за последния къс територия, който контролират.

Боевете утихнаха, откакто през март Турция, която подкрепя някои от групировките, противопоставящи се на Асад, договори спиране на огъня с Русия.

Педешен изрази голямо задоволство от факта, че в Сирия няма нови случаи на заболяването COVID-19, макар да предупреди за риск от по-широко разпространение на коронавируса, който го причинява. По думите му регистрираните в страната случаи са 64.