СИМОНА РУСЕВА 

БЕРЛИН -  Украйна заплаща висока цена за проевропейската си ориентация.  На общите избори в неделя страната доказа забележителна зрелост и Европейският съюз трябва да й отвори вратата към членство. Покрай Украйна надвисна смъртна заплаха за ЕС.

Тази категорична позиция изразява пред в. “Ди Велт” Марилуизе Бек.

Марилуизе Бек.

Тя е германска депутатка, съоснователка на екопартията “Зелени” и нейна говорителка по въпросите на Източна Европа.
Бек многократно е посещавала Украйна и има поглед отблизо върху събитията в страната. Била е по време на протестите на киевския площад “Майдан”, а сега и като наблюдателка на парламентарните избори.

Попитана какво е останало от протестите, тя отговаря:

“Далеч повече, отколкото ние в Германия си представяме. Все по-често се говори за уродливото лице на Украйна. За мен е забележително, че въпреки войната и неясното бъдеще може да се открие толкова много гражданско самосъзнание. Срещнах се с много хора в Одеса и Харков, които са оптимисти относно промените. Военните условия обаче помрачават всичко онова, което беше целта на Майдана. Украйна обаче иска да се еманципира от старите елити, които са притиснали страната като бетонна плоча. Този дух все още съществува.”

По отношение на общите избори картината не е еднозначна, смята германската депутатка. Блокът на президента Петро Порошенко представлявал компромис между старите и новите сили. И при този вот влияние върху избирателните листи упражнили олигарси. И в новия парламент в Киев щели да се настанят депутати със съмнително отношение към демокрацията. Въпреки всичко избирателите подходили към изборите със завидна зрелост, а крайната десница не получила попътен вятър.

“Към всичко това трябва да се отнасяме с уважение. Дори не бих могла да си представя, как биха изглеждали избори в Германия, ако у нас би имало военни условия и заплаха от външна агресия”, аргументира се Бек.

Според нея обаче заради войната в Украйна сега не можело да се говори за нов старт. Една седма от избирателите били лишени да упражнят правото си на глас, а икономиката била съсипана.

“Това налага компромиси, включително съюзи с олигарси, чиято власт протестиращите на “Майдан” искаха да орежат. Въпреки всичко тези избори дават шанс за обновление. Факт е, че доста активисти на гражданското движение влизат в парламента”, заявява Бек. 

Тя обаче уточнява, че след 70 години Съветски съюз и 24 години господство на корумпиран елит сега Украйна трябвало да извърви дълъг път към Европа. Гражданско общество се изграждало от фундамента на една държава, която се стреми към демокрация. Такъв проект траел от 15 до 20 години.

По повод настояването на Джордж Сорос ЕС да отпусне значителна финансова помощ за Киев, германската депутатка споделя:

“Сорос пише, че за Путин битката за Украйна е битка срещу ЕС. Споделям тази теза. Политическата идея на Путин не е съграждане, а разруха. За него независима Украйна е трън в очите, така както и един действен Европейски съюз. Путин залага на недоволството на европейските граждани от ЕС, на надигащия се национализъм, на желанието към една силна ръка и на консервативни обществени представи. Путин предлага всичко това и заплашва европейския проект много повече, отколкото сега това се възприема около дебата за Украйна. Когато преди 20 години Босна беше разрушена като мултиетническа държава, европейски интелектуалци надигнаха глас: “С Босна умира и Европа!” Днес можем да изречем: “Покрай Украйна надвисна смъртна заплаха за ЕС.”

За Бек било ясно, че Киев се нуждае от средства. От друга страна било трудно те да се отпускат от Брюксел и МВФ при ширеща се корупция в Украйна. Това можело да стане, ако сумите се обвързвали с провеждането на конкретни реформи.

А дали вижда Украйна в ЕС, позицията на Бек е:

“При сегашното положение ми липсва фантазия, за да посоча дата. Но ние не бива да оставяме и сянка от съмнение, че Украйна е желана в ЕС. Не бива да допускаме ново разделение на Европа. Украйна вече плати висока цена за европейския си избор. Тя принадлежи към Европа. Ние бихме си отсекли единия крак, ако кажехме, че тя не е част от нас.”