Едва 2600 човека са одобрените за получаване на кредити, които се дават от търгвските банки, но са гарантирани от Българската банка за развитие. Данните бяха публикувани днес от пресцентъра на държавната банка. 

Общата стойност на одобрените заеми е за почти 11 милиона лева, а средната стойност на един кредит е 4200 лв. при максимална възможна за един човек от 4500 лв. 

От предоставените данни впечатление прави, че одобрените кандидати са доста по-малко от пуснатите запитвания, които са над 6700. Все пак от банката правят уточнението, че 2700 искания са все още в процес на обработка, има и такива, които все още не са започнали да се гледат за одобрение. 

Според ББР поне 75% от молбите за кредити идват от хора, които работят на трудов договор. Останалите са от групата на т.н. самоенати лица, които бяха допълнително включени в списъка с възможност за кандидатстване по схемата. 

Припомняме, че ББР беше капитализирана с 200 млн. лв. точно за тази програма, която е насочена към помощ на служители в неплатен отпуск и самоенати. Идеята е те да могат да получат безлихвен кредит от 1 500 лв. на месец за три месеца, като трите транша могат да бъдат усвоени и наведнъж, тоест до 4500 лв. на човек. 

Освен, че са безлихвени - кредитите са с 24 месеца гратисен период и максимален срок на погасяване от 5 години. Няма такси, няма и комисионни. 

В началото на програмата беше обявено, че ББР ще работи с 12 банки, които реално да отпускат кредитите. До момента са обявени 7 - Общинска, Инвестбанк, Интернешънъл асет банк, Първа инвестиционна банка, Алианц, Търговска банка и Уникредит.