По-строг контрол и по-строги договори за работа в месарската индустрия – това реши днес германското правителство, за да прекрати експлоатацията на чужденци – повечето румънци и българи, в месарската индустрия. Вниманието към лошите условия на работа в месопреработвателната индустрия бе насочено заради огромният брой заразени с коронавирус работници. Коронавирусът се разпространява из кланици и месокомбинати заради липсата на възможност за хигиена и дистанция не само на работното място, но и в домовете, в които те са настанени.

Забраняват се гражданските договори за изработка, с които масово се работи в този бранш.  Глобите при неспазване на работното време на трудещите се удвояват от 15 000 на 30000 евро. Предписанията за трудова безопасност се затягат.

Забранява се и участието на подизпълнители в кланиците и месокомбинатите – работниците в тях вече трябва да са назначени към самата фирма, а не да се отдават под наем от посредници.

Работното време ще се засича дигитално. Контролът ще се учести. До януари 2021 година фирмите в бранша имат възможност за въвеждане на тези мерки – най-вече назначаването на трудови договори на работниците към самите предприятия.