Чернокожите американци умират от COVID-19 поне 2 пъти повече в сравнение с латиноамериканците, американците от азиатски произход и белите американци в САЩ, показва анализ на American Public Media Research Lab, публикуван на нейния сайт. Той е направен по данни от 40 от общо 50-те щата.

До 11 май коронавирусът е отнел живота на повече от 80 000 американци (към днешния ден броят на починалите е 94 941). Расата и етническата принадлежност на починалите са известни за около 80% от смъртните случаи. Въпреки че картината не е пълна, данните разкриват диспропорции в пандемията, които са най-драматични за чернокожите американци, коментират изследователите.

Картината не е пълна, защото 11 щата въобще не публикуват такава статистика, други слагат латиноамериканците, хавайците, коренното население на САЩ, местните жители на тихоокеанските острови и „многорасови“ индивиди в графа „други“. В Тексас, например, само за една трета от смъртните случаи има расови или етнически подробности. В Масачузетс, Ню Хемпшир и Пенсилвания - само за половината. Освен това много щати съобщават само процента починали, а не брой на смъртните случаи, което затруднява изследователите и анализирането на данните.

11 щата - Хавай, Мейн, Монтана, Небраска, Ню Мексико, Северна и Южна Дакота, Юта, Западна Вирджиния и Уайоминг - не публикуват данни за расовата и етническа принадлежност на починалите.

По друг начин казано – в битката с COVID-19 са загубили живота си 2,2 пъти повече чернокожи американци от латиноамериканците, 2,3 пъти повече чернокожи от азиатците-американци и 2,4 пъти повече чернокожи от белите в САЩ.

По трети начин казано - на всеки 100 000 американци са починали 42,8 чернокожи, 18,4 азиатски американци, 19,1 латиноамериканци и 16,6 бели.

По четвърти начин казано - ако всички американци умираха в битката с COVID-19 със скоростта на белите американци, минимум 10 500 чернокожи американци, 1400 латиноамериканци и 300 азиатци американци щяха днес да бъдат живи.

По пети начин казано: Белите имат значително по-малък шанс да умрат от COVID-19 от очаквания за техния процент от населението. А процентът на азиатците-американци и латиноамериканците е приблизително еквивалентен на техния дял от общото население.

Американците от азиатски произход

3742 американци от азиатски произход са загубили живота си от COVID-19 до 19 май. Това е увеличение от 705 смъртни случаи спрямо 8 дни по-рано, и включва данни от един допълнителен щат, Ню Мексико. 

Те умират сравнително пропорционално на дела, който имат от населението в даден щат. Общо взето 5,3% от населението, а смъртността сред тях е 4,6%.

Важно е да се отбележи, че Флорида, Мисисипи, Мисури и Южна Каролина включват азиатците в категория "други". Не е ясно дали Роуд Айлънд и Вирджиния - които нямат данни за починали американци от азиатски произход - правят същото. Аризона, Кънетикът, Делауеър, Айдахо, Мичиган, Оклахома и Уисконсин съобщават азиатците и тихоокеанските островитяни в една категория.

Чернокожите

В различните щати процентът на починалите чернокожи е различен. Така например в Канзас възможността чернокожи да умрат от COVID-19 е 7 пъти по-голяма от тази възможност за белокожите.

По шести начин казано - ако сравним процента на смъртността от COVID-19 със съответния процент на населението, чернокожите американци представляват 13% от населението на САЩ, а са 27% от починалите.

Латиноамериканците

В Ню Йорк латиноамериканците съставляват 19% от населението, но от всички починали 27% са латиноамериканци. Флорида, Мисисипи, Мисури и Южна Каролина слагат латиноамериканците в графа „други“, а Арканзас, Род Айлънд и Вирджиния съобщават за 0 починали латиноамериканци...

Белите американци

Белите американци умират с по-високи темпове спрямо процента от населението, който представляват, в осем щата (Оклахома, Роуд Айлънд, Кънетикът, Айдахо, Тексас, Вашингтон, Минесота и Делауеър). Най-драматично преживяват пандемията белите в Оклахома, където 80% от всички починали са а бели, но те пък представляват 72% от цялото население.

Общо за всичките 40 щата белите представляват 61,9% от населението, но са 49,2% от смъртните случаи.

Заслужава да се отбележи, че много от щатите, които все още не съобщават данни за смъртните случаи по раса - като Ню Мексико, Юта, Северна и Южна Дакота – имат голям брой коренно население.

American Public Media Research Lab призовава държавните и местните здравни служби да публикуват ежедневно данни за починалите от COVID-19 с възможно най-пълни расови и етнически подробности.

"Тъй като отчитането на данните се подобрява, ще се подобрява и нашето разбиране за пагубното въздействие на това заболяване. Това ще информира щатите и общностите как да насочват ресурсите по-справедливо", коментират анализаторите.

APM Research Lab е подразделение на американските обществени медии, създадено през 2017 г. с цел да информира обществеността чрез изследвания и анализи с достоверно съдържание. Мисията на Research Lab е да насърчава ангажирана демокрация чрез проучвания и дискусии, основани на факти, достоверни изследвания и анализ. Основните ценности на изследователската лаборатория е да бъде независима полезна, информативна и безпартийна.