Подполковник от НСО е ръководел групата за поръчкови убийства, заподозряна за смъртта на обвинената в измами Станка Марангозова. Държавният гард бил член на масонска ложа и имал контакти на високо ниво в държавата с политици, магистрати и бизнесмени. Това съобщи днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от Нова тв.

По информация на Клуб Z старшият офицер е бивш полицай - бил е криминалст в столичното Второ РПУ, което отговаря за "тежки" райони като "Надежда", Централна гара и пр.

Установена е организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания, както и поръчкови убийства, която действала от януари 2019 г. досега, каза още тя.

За ръководене и участие в групата са привлечени към отговорност общо три лица, които са с прокурорско задържане до 72 часа. Ще бъде поискан постоянният им арест.

Ръководител на групата е бил въпросният дългогодишен служител на НСО, именно той е разпределял задачите, обяви още говорителката на главния прокурор.

Бизнесдамата Станка Марангозова бе застреляна в началото на октомври миналата година. Тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза.

Предвид работата на служителя на НСО той е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия и охрана на лица.

От мобилния му телефон пък е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни още тя Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Прокуратурата ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела, стана ясно от думите ѝ още.

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. В телефона си е имал и проучвателни доклади за различни лица.

Поръчител на самото убийство на Марангозова пък било лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. За мократа поръчка са платени 50 000 лева. В момента поръчителят се издирва с червена бюлетина на Интерпол.

„Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета”, обясни Милева.

На автомобила на жертвата било монтирано GPS проследяващо устройство и била следена в реално време. От интернет пък бил закупен мотоциклет, чиито визия и цвят са променени.

Клуб Z припомня, че жената бе застреляна в колата си именно от минаващ моторист.

„В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушител, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози”, обясни Милева. След като я убива, извършителят бяга край водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът.

При претърсванията в домовете на тримата обвинени са намерени наркотици и боеприпаси.

Материалите от досъдебното производство са изпратени на Военно-окръжна прокуратура София.

Относно физическия извършител, през 2017 г. той е обвинен в отвличане и изнасилване. Делото в момента е в съдебна фаза.

„Запознаването на извършителя и останалите участници в групата е станало в затвора. След излизането от затвора, поемат поръчката за това убийство”, обясни и директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Според шефа на Националната полиция Христо Терзийски, са извършени изключително големи по обем мероприятия с голям кръг от лицата, които са потърпевши от действията на бизнесдамата, обвинена в измами.

От Националната служба за охрана по-късно излязоха с позция, че оказват пълно съдействие на разследващите. Ето и текста:

"По повод обявено доседебно производство за предумишлено тежко престъпление, извършено на 10 октомври 2019 г., срещу членове на организирана престъпна група, за ръководител на която бе обявен служител на Националната служба за охрана (НСО), НСО заявява, че на Военноокръжна прокуратура-София се оказва пълно съдействие по продължаващите действия на разследващите органи. 

Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. 

НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона."