Българските общини, събрани в Националното сдружение на общините в България, поискаха възраждане на програмата за саниране на жилищни сгради. Новината дойде след като министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова проведе виодеоконферентен разговор с представители на сдружението. 

Така на темата отново се поставя акцент, след като преди около месец Камарата на строителите поиска официалното рестартиране на програмата след среща с премиера Бойко Борисов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. От всичко, което беше казано тогава, впечатлението беше, че проектът е почти готов, а финансирането ще бъде в порядъка от 1,6 млрд. лв. Парите идват от държавата, която обаче няма идея как ще ги набави. Възможностите са да бръкне дълбоко в бюджета или пък да използва заемни средства. Основната логика за такова действие беше, че така ще се създаде заетост за хората в строителния бранш и ще се помогне на компаниите, които страдат от кризата. 

От днешният разговор единственото ясно е, че има принципна договорка между Даниел Панов - председател на сдружението на общините и властта да се свика Съвет по децентрализация на държавното управление, който е към Министерски съвет и който може да вземе отношение по темата. 

"Санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции. Хората одобряват това не само, защото живеят в напълно реновирани домове, но и защото след санирането разходите им за отопление са по-малки", обясни Панов, цитиран от в. "24 часа". 

Оказа се, че един от горещите привърженици на програмата е кметът на Бургас Димитър Николов, който смятал, че програмата се радва на доверие от хората.

Припомняме обаче, че публичният образ на програмата за саниране има по-скоро негативен отенък. До момента държавата е наляла над 2 млрд. лв. в санирането на 2200 блока в цялата страна, но съмненията за картел при строителните компании и некачествените материали накараха Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка. Тя установи, че големи и постоянно повтарящи се нарушения и в крайна сметка програмата беше спряна, а вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че идеята не може да продължава по същия начин - с парите на всички да се помага едва на няколко хиляди души. 

Не е ясно дали ако програмата стартира наново ще има някакво съучастие на живеещите в блоковете. Предишният формат не предполагаше задължение за такова нещо. Ако санирането бъде рестартирани, то ще започне от вече одобрените проекти на над 3250 сгради.