Десетки пчелари от Плевенска област протестираха днес срещу отравянето на пчелите след употреба на силни препарати в земеделието, съобщи БНР. Еколози пък събират подписка за забрана на отровите и ще я внесат в Европейската комисия.

„Близо 20 хиляди пчелни семейства за загинали само в Плевенско, има дела, които обаче са доста бавни, и отравянето се повтори и преди дни. Със запалени свещи за загиналите пчели мълчаливо протестираме пред Съдебната палата", каза Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие. 

Тя посочи, че вече е организирана кампания, която се нарича Let it bees (Да бъдат пчелите, бел ред.), която е част от международна инициатива за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите.

Пчеларите от различни краища на областта настояват големите компании, които засаждат зърнени култури, царевица и слънчоглед да престана да тровят пчелите.

"Едно дело е заведено от Българската агенция по безопасност на храните срещу фирмата-отровител. Те отказват да си платят глобата, независимо, че е доказано, че те са отровителят. В тази връзка ние организираме мълчалив протест при спазване на всички необходими мерки за биосигурност. Да запалим по една свещ в памет на загиналите пчели. Тази година за съжаление историята се повтори и също мащабите са огромни. Става въпрос за цяла Северна България, отчасти и Пазарджишко, Бургаско и изобщо където едрите зърнопроизводители пръскат безогледно полетата си и унищожават пчелите", каза Албена Симеонова.

Малко по-рано Европейската комисия оповести приетата Стратегия за биологично разнообразие. Тя предвижда намаляване с 50% на използването на пестициди и с 20 на сто - на използването на торове през следващите 10 години. Сред другите цели са и заделяне на 25% от земеделската земя за биологично земеделие, посочва БНР.

Предлагат се и мерки за подобряване на етикетирането на храните. Финансирането, което ще се отпуска ежегодно за постигане на целите на стратегията, е  в размер на 20 милиарда евро от различни източници, в това число европейски фондове, национално и частно финансиране.