Пандемията, липсата на мачове и вече настанилата се икономическа криза се отразяват тежко на футболните клубове. Един от най-големите в света - "Манчестър Юнайтед", обяви днес, че дълговете на клуба са нараснали със 127,4 милиона паунда (42 процента) до 429,1 млн. за последните месеци.

"Червените дяволи" бяха закупени от семейството на американския милиардер Малкълм Глейзър в началото на века срещу банков кредит от над 700 милиона паунда. В последните години, благодарение на добрите финансови резултати (за разлика от тези на терена), борчът сериозно беше намален.

Ставащото от началото на годината обаче сериозно спъва бизнеса на "Юнайтед", който традиционно е сред клубовете с най-високи приходи в света.

Причините за срива са две - липсата на приходи и силно отслабения паунд спрямо щатския долар. До 31 март загубите на клуба са 28 милиона паунда, като очакванията са те да набъбнат в следващите месеци.

"Юнайтед", както и останалите на Острова и въобще в страните, в които футболът е на пазара, не получава пари от тв права. А те са водещо перо. Нещо повече - тимовете от Висшата лига ще трябва да върнат милиона на телевизиите, които излъчват двубоите им, дори ако сезонът завърши. При 20-кратните шампиони на Англия тази стойност е 20 милиона, казва финансовият директор Клиф Бати пред Би Би Си.

Манчестърци изкарват по 2,6 милиона паунда на домакински мач от билети и абонаментни карти, а тези приходи сега ги няма и това ще продължи да бъде така може би до края на годината. Футболът се завръща, но стадионите остават затворени. 

С 1,1 млн. са намалели и средствата от продажбата на фенски стоки. Има минимално увеличение на постъпленията от реклама и спонсорство. 

Изпълнителният вицепрезидент на "червените дяволи" Ед Удуърд обяви, че загубите засягат периода до 31 март, но очаква тенденцията да продължи заради кризата, водеща до загуби по ред направления. "Юнайтед" е един от клубовете, които почнаха да връщат пари на закупилите билети и притежателите на абонаментни карти.

Въпреки това клубът постоянно прави дарения на нуждаещи се и на здравната система на Великобритания. Чрез фондацията си последните от тях са 60 000 порции на социално слаби и 1 милион паунда за благотворителни каузи.

Според Удуърд "Манчестър Юнайтед" се намира в най-трудния период в своята 142-годишна история.