Пътнически самолет със 107 души на борда се разби близо до летище в Пакистан, предаде Ройтерс.

Самолетът Airbus A-320 на Пакистанските международни линии (Pakistan International Airlines (PIA) е излетял от северния град Лахор и е паднал в жилищен квартал на 3,2 км североизточно от Джина, международното летище на Карачи, деловата столица на страната.

Няма оцелели, каза кметът на града Уасим Ахтар пред Асошиейтед прес. По-късно обаче същата агенция цитира неназовани служители от гражданското въздухоплаване, според които поне двама души са оцелели. Местни телевизии са показали мъж на носилка, който според тях е преживал катастрофата. 

По информация на българското посолство в Пакистан не е имало българи на борда на самолета, съобщи МВнР.  

 

 

 

Причината за катастрофата не беше ясна веднага. Но на запис от последната радиовръзка с кулата на летището, качен на сайта https://www.liveatc.net/ пилотът казва, че двигател на самолета е отказал, а диспечерът му иска потвърждение, че ще се приземи "по корем" и му предлага писта за целта. 

Очевидци публикуваха в туитър видеокадри, от които личи, че самолетът е разрушил къщи, над които се издигат гъсти облаци дим.

Поне пет или шест къщи са срутени казаз Уасим пред АП.

 

 

 

 

 

По предварителни данни самолетът е носел 99 пътници и осем души екипаж. Разбил се е при снижаването си към летището на Карачи.

"Самолетът катастрофира в Карачи. Опитваме се да потвърдим броя на пътниците, но първоначално той е  99 пътници и осем членове на екипажа", каза пред Би Би Си Абдул Сатар Хохар, говорител на пакистанската авиационна служба.

Не беше веднага известно има ли жертви и пострадали на земята.

Снимки туитър

 

Пакистанската армия изпрати войници от силите си за бързо реагиране, за да помогнат в спасителната операция.

Кадри на местната телевизия "Гео" показаха и голяма тълпа край мястото на падането на самолета, което, както изглежда, е в гъстонаселен район. Линейки се опитват да пробият множеството, за да стигнат до мястото на катастрофата, се вижда още от кадрите, предаде БТА.

Катастрофата стана дни, след като страната започна постепенно да възобновява пътническите полети след блокадата заради коронавируса.

Последната голяма самолетна катастрофа в Пакистан беше през декември 2016 г., когато пътнически самолет на същата авиокомпания падна в северен планински район и загинаха 47 души. Най-тежката самолетна катастрофа през последните години в Пакистан беше през 2010 г., когато "Еърбъс" А321 на частната авиокомпания "Еърблу", обслужващ линията Карачи-Исламабад, падна в хълмиста местност малко преди приземяване в пакистанската столица. Тогава загинаха 152 души, припомни БТА.