Решено: от 8 юни всеки, влязъл от чужбина на територията на Великобритания, ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина. Мярката няма да се прилага за идващите от Република Ирландия, съобщиха световните агенции. На изолазия няма да подлежат още шофьорите на товарни автомобили, здравните специалисти и сезонните работници в земеделието.

„Това е инкубационният период на вируса, така че ако хората са били заразени навън, да можем да ограничим разпространението на вируса тук, в страната. Въвеждаме тази мярка в момента, когато тя ще бъде най-ефективна. Минали сме пика на вируса, а пристигащите от чужбина се увеличават и не трябва да допуснем привнесени случаи да предизвикат нова вълна на това смъртоносно заболяване”, заяви вътрешният министър на Обединеното кралство Прити Пател.

Неспазването на карантината във Великобритания ще струва глоба от 1000 паунда на нарушителите, съобщи още Би Би Си. При отказ от спазването на изолация граничните власти могат да не допуснат чуждестранните граждани на територията на страната. 

Британците обаче засега няма да въвеждат още по-строгата мярка - затваряне на границите. 

Новите противоепидемични мерки ще се ревизират на всеки 3 седмици, стана ясно още от изявлението на Пател. Ако има посетитети, които няма къде да отседнат по време на принудителната изолация, ще им бъде предоставено настаняване на определени от държавата места. Но срещу заплащане. 

На въпрос за туристическия сезон и възможността за пътуване извън страната за ваканция това лято Пател обяви: 

"Не е моментът за резернации за почивка. Искаме да избегнем втора вълна на заразата".

Карантинни мерки досега имаше и в други европейски страни, но те постепенно се отхлабват. Включително в България има задължителна карантина при завръщане от чужбина, а допреди няколко дни бе забранено и влизането на чужни граждани на територията на страната от някои страни. Вдигнати бяха ограниченията за преминаване на границата за европейски граждани. 

В отговор на мерките на Великобритания обаче съседна Франция обяви реципрочни изисквания към пристигащите от Острова на нейна територия - 14 дни задължителна карантина. Правилото влиза в сила на същата дата - 8 юни, предаде още Би Би Си. Карантина от две седмици ще има и за пристигащите във Франция от Испания. 

На този фон Мадрид обяви, че чуждестранните туристи могат да се завърнат в страната о юли.