Лидерът на НФСБ Валери Симеонов огласи в национален ефир, че държавата започнала "война с олигархията", но никой не говорел за това. Обявлението дойде в интервю за БНР. По думите на коалиционния партньор на ГЕРБ "след Васил Божков и Валентин Златев ще има и други". До тези изводи се стигна след въпроси по темата с влизането на държавата на пазара на горива чрез планираното създаване на "Държавна петролна компания".

„Тръгна оздравителен процес и ми е чудно, че този оздравителен процес, непознат по своя размах и мащаби – някак си остава извън вниманието на обществото, на медиите. Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт. Разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Това става. И първият такъв случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков (...) Сега се нанася вторият удар срещу установен монопол и картел” , обяви зам.-председателят на парламента и бивш вицепремиер.

На реакцията на водещия, че в случая с горивата "установен" картел и монопол няма, защото КЗК досега е излизала винаги с решения в обратна посока, Симеонов заяви, че този път антимонополният орган щял да установи друго. И намекна, че досега независимите органи чувствали "несигурност".

Повод за споменаването на Валентин Златев бе именно разговорът за идеята на властта държавата да влезе на пазара на горива - и като държател на данъчни складове, и като собственик на бензиностанции. Лидерът на НФСБ заяви, че за него злоупотреба с монопол и картел между големите в бранша има. Симеонов обяви, че монополистът е "Лукойл" - и в производство, и в разпространение на горива.

"Това не е нормално (...) Обикновеният потребител не го интересува колко данъчни склада има и какво става там. Него го интересува като отиде да зареди резервоара на автомобила да плати с 5-10, дай Боже, с 50 ст. по-малко. Което ще стане с новото държавно предприятие и това е очевидно. Бях тръгнал друго да ви казвам. Когато си бил 20 години на пазара, когато при всички досегашни правителства си имал възможност едностранно да определяш цените и в картел с останалите вериги да налагаш цените на пазара, имаш достатъчно средства да закупиш удобните клакьори, които ще представят новата мярка на Министерството на финансите като антипазарна".  

Симеонов даде да се разбере, че говори именно за "Лукойл" и попита да не би случайно водещият да се учудва. Според лидера на НФСБ имало договори с почти всички големи медии и се обработвало общественото мнение. 

„Първите тежки удари срещу олигархията са факт, предстоят още. Първо беше нанесен удар върху хазартната империя на Васил Божков чрез закона, внесен от НФСБ през 2018 г. Тогава не бяхме подкрепени от никого, но днес, 2 години по-късно, с подкрепата на ГЕРБ успяхме”, каза Валери Симеонов.

„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев… Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“. 

На въпрос кой би бил следващият, Симеонов се усъмни, че трябва да отговори конкретно.

Но даде за пример друг картел и действия от страна държавата, която досега не си е изпълнявала ангажиментите към малкия и средния бизнес. 

"Наблюдаваме в момента един монопол, картел, и това никой не го казва, между трите доставчика на мобилни услуги.  „А 1”, „Теленор”, „Виваком”, "Булсатком"... - повишиха цените си и ги изравниха. Същият процес като при горивата. И целта е да бъдат убити малките".

На въпрос дали и в този бранш трябва да се появи държавна компания, Симеонов все пак каза, че една и съща мярка в различните сектори не може да е панацея. И насочи вниманието към работата на контролните органи в лицето на КЗК, Комисията за регулиране на съобщенията, "а защо не и НАП", които трябвало да установят картел в сферата на мобилните услуги: 

"Ето ви новина. Не разкривам бъдещите творчески планове на изпълнителната власт, но просто ви намеквам".

Механизмът бил следният - вдигали се цените на мобилните услуги, оттам идвали средства, които позволяват на "големите" да предлагат интернет и цифрова телевизия на много ниски цени, с което се убива конкуренцията и кабелни и други оператори вече търпяли фалити. 

Симеонов "подхвърли и още една новина" - по собствените му думи. "Не знам дали знаете, че с най-мащабен сив сектор е браншът, който осигурява авторемонти, автомобилни услуги и прочие".

Попитан "защо сега" се случва описаното, Симеонов призна, че въпросът е резонен. Но уточни, че понякога става въпрос за "обикновен човешки страх, че силният човек с многото пари може да ти види сметката", от което никой не бил защитен. Възможно било да е имало "политически комфорт" и "приятелски връзки".

"Но аз на този въпрос в конкретика не мога да дам отговори. Може би трябва да питате някои други" - с тези думи на Симеонов завърши участието му.