Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков обвини прокуратурата и Министерство на културата в "незаконно заграбване" на стотици артефакти от неговата колекция.

Според обвиняемия Божков неговата Фондация "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО, от където предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България.

Тя обаче била управлявана от хора, свързани с властта, и съответно реакция няма, а случаят е "потулен от българските власти".

Божков допълна поста във Фейсбук профила си с кадри от изнасянето на артефактите и "фолио и вестници", с които са опаковали част от колекцията му.

Става дума за над 2700 артефакта, най-ценните от тях са показвани в изложби в Москва, Брюксел и у нас. Последно бяха представени в експозицията „Златното руно. Пътят на аргонавтите“, открита през 2018-а в Националната галерия, филиал Двореца.

Прокуратурат започна процеса по изземането на картините на Божков още в края на януари, веднага след повдигането на поредицата обвинения срещу Божков, и обяви, че колекцията ще бъде преместена в Националната художествена галерия.

Тези кадри от охранителна камера според Божков показват, че артефактите от колекцията му също са били изнесени.

Кое обвинение изисква това не стана ясно. Служителите във фондацията на Божков обаче обявиха, че се изнасят и древните артефакти в колекцията, някои от които са национално богатство, и то по начин, който застрашава целостта им.

От прокуратурата отказаха да коментират изказването на Божков. От културното министерство пък твърдят, че са въздействали на органите на реда и са осигурили всичко необходимо за съхранението и опазването на културно-историческите ценности по законовия ред.