"Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД - държавно дружество, ще получи държавна помощ по схемата, станала известна като 60/40. Интересното е, че в случая компанията е 100% собственост на Националния осигурителен институт и според правилата на програмата то ще получи своята помощ от... Националния осигурителен институт. 

При преглед на списъците за одобрените за помощта компании може да се види, че дружеството взема почти 420 000 лв. за малко над 650 души. Плащането е станало на три отделни транша, като последният е за над 190 000 лв. 

Парите са разпределени за всичките седем действащи клона на компанията - Бургас, Баня, Вършец, Павел баня, Минерални бани, Габрово и Боровец. 

Бърз преглед на интернет страницата на дружеството показва, че "Профилактика, рехабилитация и отдих" е лицензиран турператор, който е основен изпълнител на програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация на осигурените лица. 

По смисъла на правилата на програмата компанията има пълното право да кандидатства и да бъде одобрена за помощта. Тя е търговско дружество и тъй като извършва хотелиерска дейност, е билa затворенa по време на извънредното положение. Съвсем друг е въпросът дали държавата трябва да прехвърля едни пари от единия си джоб в другия. 

Припомняме, че НОИ беше допълнително подкрепен с един милиард лева след актуализацията на бюджета. Парите трябва да финансират именно програмата 60/40.

В края на април стана ясно, че общинската фирма "Център за градска мобилност" пък ще получи близо 370 000 лв. за над 900 свои служители по мярката. Компанията е 100% собственост на Столичната община и отговаря за паркирането и градския транспорт в София.

Припомняме, че мярката 60/40 цели да подпомогне заетостта, като държавата изплаща 60% от брутната заплата на работниците от засегнати от кризата предприятия, както и 60% от осигуровката, дължима от работодателя. В замяна фирмите плащат останалата част от заплатата и осигуровките и се ангажират да не освобождават работниците си за определен период от време след получаването на помощта. В противен случай ще трябва да я върнат. Многократно беше напомняно, че мярката е безвъзмездна и че реално работи и достига до бизнеса.