Пловдивският апелативен съд отмени оправдателната присъда на д-р Иван Димитров, който застреля преди повече от 2 години Георги Джевизов-Плъха.

Случаят предизвика обществени брожения, включително и "патриотични" инициативи в защита на лекаря от града под тепетата. Той даде повод за пореден път да се поиска разширяване пределите на неизбежната отбрана.

В крайна сметка на 18 юли м.г. Димитров получи оправдателна присъда от окръжния съд въпреки множеството доказателства, че той хладнокръвно е наблюдавал как многократно осъжданият ром тараши помещенията му, гонил го е и го е застрелял вън от дома си. Вкючително после е опитал с приятели да си организира алиби и да скрие следите.

Убийството беше извършено освен това с незаконно притежаван пистолет.

Самият лекар направи пълни самопризнания по обвинението в убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и поиска съкратено съдебно следствие. Прокуратурата пък пледираше условна присъда.

В началото на март 2018 г. хиляди подкрепиха медика и излязоха по улиците на Пловдив, след като Иван Димитров беше арестуван.

Първоначално той беше обвинен в причиняване на смърт при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана и получи 2-годишна условна присъда само за незаконното държане на пистолет и боеприпаси.

Според днешното решение на апелативния съд има противоречия между събраните по делото доказателства, които касаят както намерените два ножа в дома на доктора, така и липсата на записите от охранителни камери на близкия магазин, които според собственика му били изтрити, след като Димитров помолил за това, съобщава бТВ.