Конгресът на САЩ прие вчера законопроект за налагането на санкции срещу китайски длъжностни лица, обвинени в масово интерниране на уйгури, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Камарата на представителите гласува с 413 срещу 1 глас в подкрепа на текста. Сенатът вече одобри законопроекта в средата на май. Остава президентът Доналд Тръмп да сложи подписа си под него, с риск да влоши още повече отношенията между двете световни сили.

Намиращият се в северозападната част на Китай Синцзян-Уйгурски автономен район е населен с едно от най-големите национални малцинства в страната - уйгурите, повечето от които изповядват исляма, отбеляза ТАСС.

През август 2018 г. Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че разполага с данни за задържането в изправителни лагери на до 1 милион уйгури.

Властите в Китай многократно отрекоха информацията за такива лагери в Синцзян и казват, че там действат само "центрове за образование и професионална подготовка" на "попаднали под влиянието на идеите на тероризма и екстремизма лица".