Бизнесменът Васил Божков, който се намира в Дубай и вчера получи нови 7 обвинения от прокуратурата, за да станат общо 18 до момента, смята да съди лично главния прокуро Иван Гешев заради начина, по който прокуратурата третира неговата антична колекция. 

Днес Божков отново изстреля обвинителен залп през своята фейсбук страница, като този път се позовава на Хагската конвенция и Конвенцията за защита на световното културно наследство, които криминализирали действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Припомняме, че колекцията на Божков, която се оценява на стотици милиони левове, беше иззета от прокуратурата и в момента се намира под опеката на Министерството на културата. Тогава обаче се появиха снимки и обвинения, че антични предмети се разнасят в чували, подмятани по земята на тесни стаички. Според повечето анализатори такъв тип ценности трябва да бъдат третирани от специалисти, при изключителни мерки за сигурност и консервиране. 

Само преди дни пък Божков, отново през фейсбук, обяви, че един от ритоните от колекцията му, иззета при разследванията, се е появил на свободния пазар, като приложи скрийншот от чат във Viber, в който, очевидно посредник, му предлага предмета. До момента от Министерството на културата не са показали иззетия от прокуратурата ритон, за чоето изземане обвиняемият бизнесмен показа и протокол. 

Днес Божков пише, че "за разлика прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово издържани обвинения".

"Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите, e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции"

Накрая на своя пост Божков обещава да съди Иван Гешев, но не само като лице на прокуратурата, но и в лично качество. На съд, по думите на бизнесмена, ще бъдат изправени и всички "всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“.