Шестима души, сред които и заместник-министър, са задържани днес в резултат от проведената в редица градове в страната спецакция. Тя тръгна от сградата на Министерството на околната среда и водите, като оттам беше отведен заместник-министър Красимир Живков. И се пренесе в русенските офиси на бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови. Те също са сред задържаните, съобщава БНТ.

Поводът: продължаващото разследване на аферата от началото на годината с внесените от Италия тонове нелегален опасен боклук.

Следобед говорителката на прокуратурата Сийка Милева даде кратък брифинг, за да обяви, че се разследва "организирана престъпна група", действала "с користна цел", като в нея участват длъжностни лица - зам.-министър и бивш директор на РИОСВ- Плевен.

По думите на Милева са събрани "множество писмени и гласни доказателства" за това, че въпросният заместник-министър е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия.

Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на изискванията. Тези служители, които отказвали - били освобождавани от МОСВ, посочи говорителката на главния прокурор.

Въпросният заместник принуждавал и производителите у нас да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества за преработка.

Така се е възползвало дружество за преработка на акумулатори, с фабрика в Монтана. Първоначално то изнасяло опасните отпадъци от дейността си в Германия, но услугата била скъпа. С цел спестяване на средствата дружеството започнало да изпраща опасните отпадъци на фирми с фиктивна дейност. Генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъци в големи размери - посочи Милева.

Претърсвания и изземвания днес имаше в дома на Живков в Ботевград. Няма съмнение, че той е задържаният зам.-министър. Действия имаше и в Правец, както и в регионалната инспекция по околната среда в Пловдив. Претърсвания и изземвания на документи се извършваха и в Плевен, и в Монтана.

Жандармерията влезе в административната сграда на "Приста ойл" на ул."Борисова" в Русе, както и в къщата, собственост на бизнесмена и съсобственик на компанията Пламен Бобоков, която се намира на ул. "Хан Аспарух" в града.

В края на 1998 г. "Приста ойл" купува завода за акумулаторни батерии "Акумикар" в Монтана и го преименува на "Монбат". 

Малко по-рано през деня БНТ съобщи, че разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

Преди да стане зам.-министър на околната среда и водите, Красимир Живков е два мандата кмет на Правец в периода 2003-2009 г. Тогава сменя кметския пост с този на областен управител на София-област (назначен при първия кабинет на ГЕРБ, въпреки че преди това е кмет, избран от листата на БСП - б.р.). Занимавал се е с ВиК сектора, както и с управление на отпадъците. Тъй като министерството в настоящото правителство се води от министър от "Обединени патриоти" (първо Нено Димов, а сега Емил Димитров-Ревизоро), Живков е заместник от квотата на ГЕРБ.

Не мога да коментирам досъдебно производство, не е редно. За всичко, което е поискано, е оказано съдействие още от сутринта. Не знам нищо повече, заяви министър Димитров преди заседание на ресорната комисия в парламента по повод спецакцията и ареста на заместника му. 

Резвизоро добави, че той не може да иска оставката на Живков, припомняйки, че зам.-министрите се назначават от министър-председателя, а министърът назначава "всички от зам.-министър надолу".

"Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно", каза още Емил Димитров. Още сутринта той е разпоредил няколко проверки в страната, изпратени са мобилни лаборатории, мобилни групи и експерти на адреси на обекти под контрола на министерството.