САЩ подготвят нови санкции, които ще засегнат и свързани със строежа на газопровода „Северен поток“ 2 страни. Това заяви американският посланик в Берлин Ричард Гренел, който през юни ще напусне дипломатическата си мисия в Германия.

„Германия трябва да спре да храни звяра, докато същевременно дори не си плаща цялата вноска  в НАТО“, заяви още прочулият се с поредица недипломатични заплахи и изказвания посланик.

Руско-германският газов проект влоши отношенията между САЩ и Германия. Американците обвиняват германците, че с действията си ще влязат в зависимост от Русия и нейните газови доставки. Със санкции срещу западни фирми, участващи в строежа, САЩ се опитват да възпрепятстват завършването му. Затова Русия се опитва да поеме сама финансирането и строежа му.

Въпреки спирането на полагането на тръби в момента, два руски кораба от няколко дни са акостирали в германски пристанища. „Академик Черски“ и „Фортуна“ са кораби за полагане на тръби по морското дъно, но засега изчакват.

Пристигането им в германски териториални води обаче вбеси още повече САЩ и Гренел заплаши страната със санкции. „Такива санкции срещат надпартийно одобрение в САЩ и могат бързо да бъдат наложени“, заяви той.

В края на 2019 г. президентът Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат санкции на компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2". Санкциите са част от закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 г., възлизащ на внушителните 738 милиарда долара. Те засягат и друг руски проект - газопровода "Турски поток". Вашингтон е против т.нар. "втора тръба", която по план трябва да доставя газ също за Европа и минава през България. Тогава компанията "Олсийз" (Allseas), която строи морската част на "Северен поток 2", обяви, че спира работата по проекта, за да избегне санкции от САЩ - "до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество". Тогава се говореше за санкции срещу компаниите, участващи в строежа на съоръжението, а не срещу държави. Не е ясно какво още значи новият анонс на нови санкции.

Съобщения за нови санкции от страна на САЩ за "Северен поток" 2 и подготовка на законопроект за това, който да бъде предложен в Камарата на представителите и в Сената, имаше и през февруари т.г.