Twitter скри съобщение на президента Доналд Тръмп в профила му, заявявайки, че то нарушава правилата за възхвала на насилието, предаде Би Би Си.

Вместо да изтрие туита, тя го замени с предупреждение за съдържанието му, но запази възможността потребителите да го прочетат, като щракнат върху него.

В предупреждението се казва, че „Twitter реши, че може да е в интерес на обществото туитът да остане достъпен“.

Това е поредният епизод в ескалиращ конфликт между социалната мрежа, която Тръмп ползва активно за публичните си послания, и Белия дом.

Туитът на Тръмп беше по повод на третия ден с безредици в американския град Минеаполис, където гневни тълпи цветнокожи се отдадоха на палежи, грабежи и бой с полицията, след като чернокож умря при полицейски арест.

Тръмп заяви, че ще "изпрати националната гвардия" с последващо предупреждение, че "когато започне плячкосване, започва и стрелбата".

Този втори туит беше скрит от социалната мрежа с мотива, че „прославя насилието“.

Политиката на Twitter да добавя предупреждения, а не да изтрива туитове, нарушаващи правилата на мрежата, когато става дума за основни публични личности, бе обявена в средата на 2019 г. Но социалната мрежа никога не я е използвала спрямо Тръмп нито е изтривала негови туитове. Преди дни тя обозначи два от тях с предупреждение към читателите, че може да съдържат подвеждаща информация.

Тръмп подписа вчера спорна изпълнителна заповед, чиито критици смятат, че тя може да сложи край широката свобода на изразяване в социалните мрежи. Заповедта позволява те да загубят законовата си закрила срещу съдебно преследване заради поместено в тях съдържание.