Днес европейската комисия предложи на държавите членки да бъде създаден нов фонд на стойност от 15 млрд. евро, който да инвестира в стратегически компании, отслабени от коронавирсната криза, съобщават Ройтерс и БНР. 

За да бъде създаден обаче, предложението трябва да бъде одобрено от Европарламента и националните правителства. Ходът не е изненадващ, след като стана ясно, че най-големите и стратегически компании в Европа станаха мишена на изкупуване от трети страни. Причината - сривът на борсовите индекси и рязкото спадане на цените на акциите, както и по-трудното намиране на финансиране. 

Фондът, поне според еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, ще може да закупува дялове или да предоставя заеми на стратегически компании в сектори като здравеопазване, космическа индустрия, отбрана, цифрови и зелени технологии.

Този тип притеснения - за бъдещето на компании от тези сектори - нараснаха през март след съобщения, че администрацията на Съединените щати се стреми да получи достъп до базираната в Германия биотехологична компания CureVac, работеща върху нова технология, която може да намали разходите за производство на ваксини. Европейската комисия реагира на информацията като обеща 80 милиона евро на CureVac.

Според Бретон идеята на ЕК е да подкпрепи компании, които "които се нуждаят от повече капитали, за да продължат разширяването си" и които искат да избегнат "помощта" от нежелани партньори.

Все пак новият фонд е малък в сравнение с големите държавни инвестиционни фондове, които разполагат със стотици милиарди за инвестиране в стратегически фирми. Очаква се обаче финансовата му мощ да бъде увеличена чрез привличане на частни инвеститори посредством предоставяне на гаранции.

Според изчисленията на комисията обаче тези 15 млрд. евро могат да генерират нови инвестиции на стойност от 150 млрд. евро за седем години. Други предложения включват 26 милиарда евро "инструмент за платежоспособност“, който ще осигури временна подкрепа на здрави компании, засегнати от кризата COVID-19, както и фонд за 15,3 милиарда евро, който ще инвестира в по-малки фирми и компании, работещи в инфраструктура, изследвания и социални въпроси.