Общо 10 са обвиняемите около аферата със зам.-министъра на екологията Красимир Живков, известните бизнесмени братя Бобокови, шефа на РИОСВ-Плевен и други. Седем от тях са обединени в една организирана престъпна група за неправилно третиране на отпадъци, трима са за данъчни престъпления.

Красимир Живков е бил в зключително близки взаимоотношения с братя Бобокови, което само по себе си, разбира се, не е престъпно", стана ясно от думите на прокуратурата днес. Освен това самите те притежавали ценни вещи, луксозни автомобили, държали "автобиографии със снимки" на прокурор от спецпрокуратурата, а единият - Атанас Бобоков - и списък с ВИП личности, срещу чиито имена пишело колосани суми от рода на 70 млн. долара, 100, 120 и 300 млн. лв. Някои от въпросните личности към днешна дата са убити.

Това стана ясно на днешния брифинг в сградата на Спецпрокуратурата, след като от онзи ден текат арести, обиски и изземвания. Малко по-късно писаната ръкописно бележка беше официално разпространена.

Бандата засега няма обвинен лидер - всички са само участници в ОПГ. Относно двамата братя: на единия ще се иска арест от съда утре, на другия е наложена 1 млн. лв. гаранция още от прокурор, но в момента всички са със 72-часово задържане.

От думите на ръководителите на спецпрокуратурата и на МВР стана ясно още, че Бобокови са регистрирали верига от дружества, включително и в Италия, които са получавали нотификации - разрешителни за третиране на отпадъци, без изобщо да имат такава дейност и без да имат капацитета да я извършват по законния ред. Едната фирма дори нямала ток и вода

През това време обаче, зам.-министърът покровителствал всячески незаконната им дейност, като натискал подчинените му регионални директори на РИОСВ, от които зависи контролът по места. Които не слушат, били заплашвани с уволнение, а един дори уволнен.

Не такъв "непослушен" бил въпросният шеф на РИОСВ-Плевен, който - според държавното обвинение, е издал множество протоколи, че всичко с фирмите на Бобокови е наред. Работело се съвместно с представители на фимите за издаване на фиктивни документи и затова сега той е едно от длъжностните лица, обвинени в групата.

Реализацията е със съдействието на властите в Италия, подчерта Ангел Кънев - зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Намерени и иззети са електронни подписи и на дружества в Италия, които са под реалния контрол на българските граждани, каза още той (като пак не се разбра какво укоримо има в това).

Затова пък единият брат - Пламен, държал "автобиографии със снимки" на лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, плюс "автобография" със снимки на един от наблюдаващите прокурори по делото "Васил Божков". Тук очевидно прокуратурата искаше да каже "биографии", съставени от някого... 

Самият прокурор от спец обвинението нямал представа защо неговите данни представляват интерес за Бобоков.