Нови проучвания от цял свят се опитват да определят броя на заразените от SARS-CoV-2. Това е важно, защото официалният им брой e занижен и само по-широк скрининг може да даде информация за процента на преболедувалите в дадена популация, коментира "Ню Йорк Таймс", като цитира няколко източника.

Изследване от Ухан, Китай, оценява имунитета на хората, които се връщат на работа, а не сред общото население. Твърди се, че такъв е налице само в 10% от хората. В Швеция и Великобритания последните проучвания сочат, че досега са били заразени 7-17% от хората. 

Ето какъв е процентът в няколко големи града, спрямо определени дати:

  • Барселона – 13 май – 7,1% 
  • Стокхолм – 20 май – 7,3% 
  • Бостън – 15 май – 9,9%
  • Мадрид – 13 май – 11,3%
  • Лондон – 21 май – 17,5%

В Ню Йорк, който е най-голямото огнище на коронавирус в САЩ, процентът на хората с имунитет е около 20. 

Преди 3 дни губернаторът Андрю Куомо обяви, че бързите тестове в кварталите "Бронкс" и "Бруклин" са показали удвояване на процента на заразяване на града като цяло.

Да припомним, че най-високите проценти на хоспитализация и смърт в града се наблюдават в "Бронкс", кварталът с най-висок дял на афроамериканци.

Тези райони вече се приближават до прага на стадния имунитет и нови огнища стават по-малко вероятни. Но тъй като те не са изолирани от Ню Йорк, където имунитетът е много по-нисък, жителите им все още са изложени на риск. 

Също в Ню Йорк процентът на починалите от COVID-19 е 1%. За сравнение смъртността от грип по време на епидемия там е 0,1-0,2%. Но при грип само половината от населението е застрашено да се разболее в даден сезон, защото много хора вече имат някакъв имунитет заради среща с подобен щам. 

А новият коронавирус причинява абсолютно нова болест и никой до ноември 2019 г. не се е срещал с него. Това означава, че дори процентите на смъртност между грипа и SARS-CoV-2 да са сходни, новият вирус има потенциал да убие много повече хора. 

"Няма 328 милиона американци, които да са податливи на грип всяка есен в началото на грипния сезон, казва д-р Ноймер, доцент по обществено здраве в Калифорнийския университет в Ървайн. - Но има 328 милиона американци, които са податливи на това, което сега започна." 

Надеждата на учените, оценяващи стадния имунитет, е, че една преживяна инфекция ще предпази хората от повторно разболяване. Но дори и при съществуващ стаден имунитет, някои хора пак ще се разболеят. Вече е известно, че около 5% от заболелите не създават никакъв имунитет. А тепърва предстои да се търсят отговорите на въпросите колко добър е този имунитет, който се създава и колко е траен.  

Бързите тестове далеч не са перфектни, но като цяло дават по-добра представа доколко наистина се е разпространил коронавирусът и какво е потенциалното му разпространение оттук нататък, казва Карл Бергстром, професор по биология в Университета на Вашингтон. 

Както е известно, на 15 май в Пловдив започна представително проучване за страната, чиито резултати предстои да бъдат обявени. В него участват 500 домакинства на доброволен принцип.