От втория опит НАСА и компанията SpaceX на Илън Мъск успяха да изстрелят в космоса първата частна ракета, пилотирана от астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Историческото събитие на случи в центъра "Кенеди" в щата Флорида. Присъстваха президентът Доналд Тръмп, който по-късно произнесе реч, и самият Мъск, а десетки милиони гледат на живо.

На 27 май първият опит беше отменен, а днес лошото време едва не попречи отново.

Космическият кораб Crew Dragon потегли към Международната космическа станция (МКС), информира бТВ.

Часът на изстрелването на Dragon, монтиран върху ракета-носител „Фалкън“, беше точно определен, за да може американците успешно да се скачат с МКС, която преминава над Земята с 27 000 км/ч.

Тук може да се следи на живо:

 

 

На ракетата ѝ отнема 8 минути да излезе в орбита. След това „Фалкън“ се отделя, а Дракона ще се придвижи до МКС самостоятелно. Любопитното е, че „Фалкън“ ще кацне обратно на Земята върху кораб в океана, така че да може да бъде използван отново.

Това е иновацията, която прави разликата между ракетата носител на SpaceX и останалите подобни. От космическия център „Кенеди“ преди близо 51 г. излетя и мисията на „Аполо 11“ - първата, която отвежда хора на Луната. Днешният опит е важен и за развитието на частния космически превоз.

В часовете преди изстрелването астронавтите направиха "генерална репетиция" и преминаха през всички етапи преди заветния момент. 

Отделянето на ракетата отне по-малко от 15 минути.

В етапа на сближаване с МКС, около 19 часа по-късно, на разстояние около 400 метра, астронавтите ще проверят възможностите за ръчно управление на кораба. Приблизително два часа и половина по-късно е планирано отварянето на люка и преминаването ми от кораба на станцията. 

Според съобщение на сайта на НАСА корабът може да остане в орбита около 100 дни. А астронавтите бяха облечени с костюми „Стармен“, специално изработени от SpaceX. Те са доста по-различни от тези, които сме виждали досега. 

„За нас този момент е изключително важен. Цялата страна може да стане свидетел на нещо изумително - за първи път от девет години американски астронавти с американски кораб ще стартират от родна територия към Международната космическа станция“, заяви на предстартова пресконференция във вторник директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

По думите му новият американски космически кораб ще промени „цялата процедура за доставяне на астронавти и товар на МКС“.

В случай на извънредна ситуация на различни места в Атлантическия океан са разположени спасителни съдове.

„Обърнахме се за помощ към военните, за да ни предоставят водолази, хеликоптери и други средства, които могат да се включат при провеждане на спасителна операция“, каза Брайдънстайн.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалки през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби „Союз“. Първоначално се предполагаше, че шатските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Crew Dragon е модификация на товарния кораб със същото име, който вече осъществява доставки до МКС. Преди очаквания старт на мисията, наречена „Демо 2“, астронавтите бяха под карантина за две седмици.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерна пилотирана капсула. Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият ѝ изпитателен полет с манекен, вместо човек, премина успешно през март 2019 г.