Първият законопроект на левицата ще върне прогресивното облагане на доходите, съобщи лидерът на БСП Михаил Миков пред журналисти. Социалистите смятат промяната за ключова в създаването на чувство за справедливост в обществото. 

Прогресивното облагане на БСП обаче ще е доста по-умерено от това, което предложиха вчера партия "Атака", която искаше да наложи 42% данък за чиста заплата над 3200 лева.

Проектозаконът на БСП предвижда да не се облагат доходите до минимална заплата, а до 1000 лева да останат сегашните 10%. От 1000 до 2000 лева ще стане 66 лв+12%, от 2000 до 5000 186 лв+15%, и над 5000 лв - 636 лв+20%. 

"Смятаме, че ще намерим и други политически сили, които ще подкрепят връщането на прогресивното облагане на доходите в България", заяви Миков.

Освен "Атака" и БСП, "България без цензура" и Патриотичният фронт също за за премахване на плоския данък. 

Друго предложение е и облекчаването на необлагаемия минимум за първо дете на 15%, за второ - с 25%. 

"Това е един знак към семействата с деца, и самите деца, с оглед на тежката демографска ситуация в страната", обясни лидерът на БСП.

"В цяла Европа, независимо какви правителства са на власт, усещането за необходимата справедливост в обществото се реализира чрез прогресивно облагане на физическите лица", завърши Миков.