Русия започва са прилага модифицирано японско антивирусно лекарство в лечение на коронавирусни пациенти от 11 юни, предаде днес Ройтерс в информация под гриф "ексклузивно", цитирайки шефа на държавния суверенен фонд RDIF Кирил Дмитриев.

Медикаментът, наречен аvifavir, е помогнал на 330 пациенти да бъдат излекувани от COVID-19 в рамките на четири дни. Той е преминал успешни клинични изпитания, до края на които остава една седмица. Министерството на здравеопазването е издало разрешение за използването му по ускорена процедура.

Сега той ще се прилага в лечението на 60 000 пациенти месечно и по думите на Дмитриев "ще промени играта", въпреки че все още няма ваксина срещу новия коронавирус. 

„Вярваме, че това е смяна на играта. Това ще намали напрежението в системата на здравеопазването, ще имаме по-малко хора, изпаднали в критично състояние, а за 90% от хората елиминира вируса в рамките на 10 дни“, каза Дмитриев. „Ние вярваме, че лекарството е от ключово значение за възобновяване на пълната икономическа активност в Русия. Хората трябва да спазват правилата за социално дистанциране и, разбира се, трябва да имаме ваксина, но това е комбинация от тези три лоста."

Дмитриев заяви, че новото лекарство, което се предлага под формата на таблетки, ще позволи на хората да прекарват по-малко време в болница и ще намали времето, в което са заразни. Той посочи, че лекарството има малко странични ефекти, но не е подходящо за бременни жени.

Avifavir e бил особено ефективен при пациенти, страдащи от леки или средни симптоми на коронавируса.

RDIF, който има 50% дял в производителя на лекарството ChemRar, финансира опитите и друга работа с партньорите си в размер на около 300 милиона рубли (4,3 милиона долара), каза Дмитриев, който обясни, че разходите за Русия са много по-ниски поради предишни разработки, проведени в Япония.

Avifavir, известен като Favipiravir, е разработен за първи път в края на 90-те години от японска компания, закупена по-късно от Fujifilm. Лекарството въздейства върху механизма за възпроизвеждане на вируса.

Руските специалисти са модифицирали генеричното лекарство, за да повишат ефективността му за лечение на COVID-19, респираторната болест, причинена от новия коронавирус, заяви Дмитриев. Той каза, че Москва ще бъде готова да сподели подробностите на тези модификации с други страни в рамките на две седмици.