Лидерът на България без цензура Николай Бареков днес за пръв път се появи в сградата на Народното събрание, и коментира, заедно с лидерът на ЗНС Румен Йончев, последните преговори за съставяне на правителство.

"Имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на ГЕРБ," заяви Бареков, и обясни кой може да бъде включен в този модел на управление - "Нека да видим кои са тези формации, парламентарни групи, които вътрешно в себе си съдържат хомогенен състав от центристко-десни формации. Гледайки отстрани, такава група, освен тази на ГЕРБ, е Българският демократичен център, защото вътре е ББЦ, чийто председател е шеф на Консерваторите, вътре е ЗНС, която е била дългогодишен член на ЕНП, вътре е партия, която е създадена в подкрепа на българския бизнес - ЛИДЕР. С нас в коалиционния съвет са партии от център-дясното пространство, а в председателския съвет е партия "Гергьовден", която не е лява партия."

Според зам.шефът на европейските консерватори БДЦ е част от гръбнака на център-дясното, но отбеляза, че ако някой търси тяхната подкрепа, е редно да я поиска. Според Румен Йончев пък в момента лидерите на другите партии като "пумпали през час си сменят позициите".

„БДЦ се отнася с разбиране към ГЕРБ, които трудно могат да кажат за какво искат подкрепа в момента, защото въпреки доброто желание за коалиция на малцинството, такава все още не е съставена“, каза още Йончев. "Ние очакваме да поискат подкрепа за нещо конкретно, за политики, за програма, за управленски формат. В противен случай ние не можем да подкрепяме бланково нещо, което ни сервират в пленарна зала", уточни Йончев.

По-късно днес Бареков също ще се срещне с Жозеф Дол, въпреки че неговата партия не беше поканена на срещите в парламента, и евродепутатът си уредил така отделно, извън сградата на НС.