Управителят на БНБ Иван Искров е готов да подаде оставката си, но след като бъде изпълнен списък с условия.

Веднага след като намерим решение на казуса КТБ и след като имаме правителство и сериозно мнозинство, ще проведа своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ, заяви пред депутатите от временната парламентарна комисия за затворената банка Искров.

Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова гуверньорът. Той обясни, че е преизбарн с конституционно мнозинство от всички партии, че умее да носи отговорност и има чувство за дълг и достойнство.

Още от лятото политици и работодателски организации искат оставката на Иван Искров заради липсата на действия за решаване на проблема с КТБ, както и за неупражняването на достатъчно контрол върху нея през последните години.

На 22 юли Искров изпрати писмо до тогавашният предзедател на парламента Михаил Миков, в което уведоми, че е готов с оставката си, но само "ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-рото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август 2014 г. се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов Управител на БНБ".