Новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, става ясно от съобщение на американската космическа агенция.

Марсоходът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година. Към него ще има и малък дрон, който ще се превърне в първия апарат, летял в атмосферата на друга планета, съобщава ДПА.

Роботизираният изследовател е петият, който НАСА ще изпрати на Марс, след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

Подобно на предшествениците си, "Пърсивиърънс" получи името си след конкурс, организиран сред ученици, припомня БТА.

Марсоходът ще търси следи от древен микробен живот и ще събира проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и широк 2,7 метра) и подобно на "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.