Основният български газов оператор "Булгартрансгаз" ще опита да набере пореден нов дълг на стойност до 400 милиона евро в опит за финансиране "на ключови проекти, като „Балкански поток“, междусистемната връзка България-Сърбия, разширението на капацитета на подземното газохранилище „Чирен“, както и изграждането на преносни газопроводи, които ще допринесат за осигуряването на повече достъп до природен газ за промишлените и битовите потребители в България."

Това съобщиха днес с писмо до медиите от държавната компания, която вече е публикувала поканата за подаване на оферти към търговските банки. Парите трябва да бъдат осигурени под формата на кредит за оперативни и инвестиционни разходи на дружеството. 

Преди по-малко от седмица премиерът Бойко Борисов разходи сръбския президент Александър Вучич над строителството на "Балкански поток" и с гордост обяви, че всички инфраструктурни проекти ще бъдат финансирани със собствени средства. Сега става ясно как точно ще бъдат събрани част от тези собствени средства. 

От писмото на оператора разбираме, че целта е да бъде достигнато финансиране до 400 млн. евро със срок за изплащане от 6 години. 

"Отправна точка за цената на търсения финансов ресурс е най-ниската цена, предложена от избраните изпълнители за реализацията на проекта „Балкански поток“, а именно 3,9% на годишна база. Ключово условие в рамките на процедурата е цената на финансирането да е по-ниска от 3,9%", пишат още от компанията. 

Причината - чрез набирането на "ресурс на по-ниска цена", "Булгартрансгаз" щяла да намали разходите по проекта, като изплаща предсрочно част от дължимите суми към изпълнителите. 

И още - набраните средства щели да бъдат "използвани и за реализацията на останалите ключови проекти на дружеството, насочени към повишаване на диверсификацията на източниците, сигурността на доставките и установяването на конкурентен и прозрачен пазар на природен газ в страната."

На 23 октомври миналата година държавното дружество взе кредит от 200 милиона евро от четири банки за други плащания по "Турски поток". Тогава разплати и близо 300 милиона аванси към изпълнителея на проекта - саудитския консорциум "Аркад". Малко по-късно бяха преведени и други 168 млн. лв. Те отидоха за строителството на двете компресорни станции по трасето.

По груби оценки стойността на целия проект в България ще струва малко над 2,2 млрд. лв. без ДДС.

Припомняме и че през октомври миналата година Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе друг кредит на стойност от 215 милиона лева от Европейската инвестиционна банка, за да финансира изграждането на газовата връзка с Гърция.  Кредитът беше гарантиран от държавата, което не е ясно дали ще се случи и с този, който ще се набере сега. Периодът на миналогодишния заем е за 3 години усвояване, а срокът за погасяване - 25 г.