Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол е определил като неприемливи две точки от програмата на Патриотичния фронт, които само дни по-рано ГЕРБ е приел да изпълнява. Това стана ясно от изказване на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов пред БНТ.

„Двете точки в програмата, които според лидера на ЕНП Жозеф Дол са неприемливи, бяха приети от ГЕРБ на предишни срещи. Програмата на Патриотичният Фронт е близо 90% съгласувана с тази на ГЕРБ", каза Симеонов.

Става въпрос за искането на патриотите децата до 6 години задължително да знаят български език, а в Южна България да бъдат разположени бази с ракети земя-земя.

„Никой не го оспори. А днес изведнъж станаха препъникамък. Но няма драма в това. Ние се интересуваме единствено от изпълнението на нашата програма. Дали ще я прави ГЕРБ, дали БСП, за нас няма никакво значение", каза още лидерът на НФСБ.

Жозеф Дол и Бойко Борисов дават брифинг след срещата си в парламента.

Симеонов се надявал, че днешната позиция на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на патриотите е изказана само заради посещението на Дол в София.

„Тази вечер Жозеф Дол излита. Ще видим довечера, утре, вдругиден, позицията на Борисов може да се промени“, добави Симеонов

И не пропусна да определи поведението на Борисов като "недостойно за държавник". В същото време пък Дол „няма работа да се меси във вътрешните работи на една суверенна държава, членка на ЕС“.

„Лидерът на ЕНП трябваше да получи жълт картон от президента“, смята Симеонов.

Днес в парламента Жозеф Дол коментира възможността патриотите да станат част от властта с думите: "Не можем да защитаваме популизма и екстремизма". Бойко Борисов пък каза, че ПФ сам се е изключил от бъдещото управление. Европейските посланици почнали да му „дават оценки“: "Това ли са новите ви партньори?"

„Валери Сименов е един достоен мъж, излезе и си каза неговата програма. За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. Представете си опашка от деца 6-годишни на изпит по български език. Представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако искат да ни подкрепят, ще им благодаря всеки ден", добави лидерът на ГЕРБ.