Заради пандемията от коронавирус американският бригаден генерал Кристофър Нори е бил принуден да прекара две седмици под карантина в бункера си в Германия, за да може да влезе в Полша, където участва във военно учение.

Това сподели самият генерал в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

Той участва в американско-полското учение „Съюзнически дух“. То се провежда на Дравско-Поморския полигон в Полша и бе планирано за месец май. Заради COVID-19 обаче началото му бе отложено. Маневрите започнаха вчера и ще продължат до 19 юни.

Изискванията за карантината за наложени от властите в Полша. След това ген. Нори, който оглавява центъра за военно обучение на Армейско командване Европа, ще бъде подложен на тест. И чак след това ще може да се включи в учението.

Докато били в Германия и се подготвяли за маневрите, американските военнослужещи трябвало да спазват изискванията за социално дистанциране и да не се събират на големи групи. Където било възможно, се работело от разстояние.

Отлагането на маневрите

„Съюзнически дух“ е част от маневрите „Европейски защитник-20“, планирани като най-голямото военно разгръщане на САЩ в Европа през последните 30 години. Те трябваше да бъдат в подкрепа за Националната отбранителна стратегия на САЩ и амбициите на НАТО за възпиране. Ученията започнаха през март, но заради пандемията Пентагонът замрази прехвърлянето на американски военнослужещи на Стария континент.

Намален е и броят на участниците. Вместо първоначално планираните 10 000 войници от САЩ и Полша в „Съюзнически дух“ ще участват само 6000.

„Решихме да променим начина на провеждане заедно с нашите съюзници и партньори, за да гарантираме безопасността на нашите сили и на хората в страните домакини на ученията в Европа“, изтъкна ген. Нори.

Преди замразяването САЩ успели да изпратят по море и въздух в Европа над 6000 войници и 3000 единици оборудване.

Въпреки направените промени в „Съюзнически дух“ ще бъдат приложени много от целите на „Европейски защитник-20“. Така ще бъде засилена съвместната готовност между САЩ и партньорите. Отделно ще бъде демонстрирано, че съюзниците в НАТО са по-силни заедно и са в състояние да действат и тренират във всякаква среда.

„Очакваме в обозримо бъдеще да действаме в такава среда“, предупреди ген. Нори.

Ген. Кристофър Нори. Снимка Армейско командване Европа

Така той даде да се разбере какви са прогнозите на САЩ и НАТО за последиците от коронавируса.

„Като военни професионалисти трябва да балансираме, като съхраним безопасността на нашите сили и на местните жители и бъдем здрави, докато поддържаме оперативна готовност“, каза още висшият американски военен.

Друг американски бригаден генерал - Брет Силвия, зам.-командващ на базираната в Европа Първа кавалерийска дивизия, допълни, че в резултат на взетите мерки 100 процента от военнослужещите и цивилните, участващи или обслужващи учението, са здрави. Нито един от тях не е заразен с COVID-19.

Американските генерали са убедени, че при всичко сторено досега участниците ще бъдат в състояние да изпълнят една от най-трудните задачи - прекосяването на река от цяла дивизия.

Къде е стратегическият въздушен транспорт на НАТО?

„Учението „Съюзнически дух“ не е фокусирано върху специфичен враг. Фокусирането само върху един от тях ще ни направи уязвими срещу други“, отговори ген. Силвия на въпрос дали е взета предвид ставащата все по-заплащителна реторика на Русия към нейните съседи в Балтийския регион.

Настоящите маневри целят да покажат как САЩ и Полша действат заедно. Първоначално е било планирано да участват и други страни. Но поради споменатата вече пандемия този вариант е отпаднал.

Освен това е била изоставена идеята да бъде използван стратегическият въздушен транспорт на НАТО. В момента той изпълнява друга важна задача - доставя оборудване и лекарства на съюзници, за да им полага да се борят срещу коронавируса, изтъкна Брет Силвия.